Над 700 деца и ученици на територията на община Генерал Тошево получиха продукти по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“.

На 7 май (четвъртък), се проведе раздаването на плодове и/или зеленчуци и млечни продукти – сирене и/или кашкавал, които се полагат на децата безплатно за периода на извънредно положение. Продуктите бяха доставени в училищата и детските градини, където с цел опазване на общественото здраве имаше направени графици за получаване, за да се предотврати струпване на много хора на едно място.

Прилагането на европейските схеми с хранителни продукти се възобнови, след като доставките бяха временно прекратени заради пандемията и затварянето на училищата. Мярката има социално-икономически ефект и цели да подпомогне както семействата на децата, така и производителите на плодове, зеленчуци и млечни продукти.

Възможността за това дойде след решение на правителството и на препоръките на ЕК към страните членки за взимане на гъвкави решения за прилагането на двете схеми на национално ниво.