Над 30 мъже се бориха за Божия кръст на Богоявление в бурните студени води на Добруджанското море.

Празникът в Шабла започна в храм „Св. Харалампий“, където отец Павел Максимов отслужи Богоявленски водосвет. По късно, на къмпинг „Добруджа“ в Шабла, Светият кръст бе хвърлен в морето. Тази година смелчаците бяха петима – Даниел Петров, Николай Стоянов, Даню и Павел Йорданови  – баща и син от Шабла и Петър Каварджиков, дошъл специално за ритуала от Германия.

Най-здрав и честит през 2020 година ще бъде Павел Йорданов, който беше най-бърз в ледените води. Кметът на община Шабла Мариян Жечев и Областният управител Красимир Кирилов връчиха подаръци на 20-годишния студент във Великотърновския университет Павел Йорданов.

Победител в село Крапец стана един от редовните скачачи, Антон Марчев, родом от селото.

Къмпинг „Космос” край село Дуранкулак отново бе домакин на ритуалното изваждане на кръста. Отец Атанас отслужи празничен Богоявленски водосвет, а кръстът бе изваден от кмета на Дуранкулак Веселин Йорданов.

На 6 януари военнослужещите от шабленското поделение също празнуват. Отец Павел Максимов извърши Богоявленски водосвет, освети бойното знаме и поръси за здраве присъстващите.

Гости на церемониите в община Шабла бяха Областният управител на област Добрич Красимир Кирилов и заместниците му Красимир Николов и Живко Желязков. Сред присъстващите беше и Даниела Димитрова – депутат от ПП ГЕРБ в област Добрич. Красимир Кирилов поздрави военнослужещите и пожела здраве и благополучие на тях и семействата им. На празника присъстваха още д-р Йорданка Стоева – председател на Общинския съвет в Шабла, заместник-кметовете Цветелин Йорданов и Петър Атанасов, жители и гости на община Шабла.

Осем смелчаци се хвърлиха в ледените морски води край Каварна, за да извадят Светия кръст на Йордановден. За втора поредна година 23-годишният пожарникар Андриян Сократев от каварненското село Българево успя да хване пръв светото разпятие, който участва в традиционния ритуал за трета година.

По традиция празникът започна с богоявленски водосвет, воден от отец Василий Селемет, а по-рано през деня в храм „Св. Успение Богородично“ бе отслужена празнична литургия. Първенецът по спасяването на богоявленския кръст бе награден с парична награда от кмета на община Каварна Елена Балтаджиева.

Великият Богоявленски водосвет с хвърляне на Светия кръст във водата за здраве на Йордановден събра на морския бряг стотици гости и жители на Каварна. На този голям християнски празник в община Каварна празнуват 116 души с името Йордан и 93 с името Йорданка.

41-годишният полицай Драгомир Георгиев от Добрич спаси богоявленския кръст в Балчик. За символа на здравето и късмета през годината в зимното море скочиха 15 мъже от 18 до 60-годишна възраст. Победителят си пожела здраве, а с паричната награда от кмета Николай Ангелов ще почерпи приятели. НДТ