Над 200 000 туристи са посетили „Двореца“ в Балчик през 2022 година /обновена/

0
632

Като добра, но трудна определи отиващата си 2022 година Жени Михайлова, директор на Държавен културен институт „Двореца“ в Балчик. През изминалите 12 месеца „Двореца“ е посрещнал близо 202 000 туристи, или с около 10 000 повече спрямо 2021 г. Най-голям е бил делът на румънските посетители – близо 118 000, или почти два пъти повече от българските. Интерес е имало и от страна на поляци и украинци. Реализираните приходи са с около 7,8 на сто повече от миналогодишните, или 1 963 000 лева след облагане.

Във вилното селище към културния институт близо 1500 туристи са реализирали почти 3900 нощувки. Над 1000 от отседналите са българи, а близо 320 са от северната ни съседка. Нощували са и посетители от Франция, Великобритания и Чехия. За новогодишните празници ще бъде заета около половината леглова база на селището.

Осъществените през годината събития в „Двореца“ наброяват 140, сред които 23 изложби, 11 концерта, осем прожекции, седем спектакъла и два фестивала. Малко над половината от всички са т. нар. „специални“ събития – 54 сватби и 17 кръщенета.

По думите на Михайлова повечето бракове, сключени в комплекса, са международни и смесени. Желание да си кажат „да“ в културния институт през предстоящата 2023 г. до момента са заявили над 50 двойки.

ДКИ „Двореца“ изпраща 2022 година и с успешно реализиран инвестиционен проект – реконструкция на старинна къща в центъра на Созопол, която е паметник на културата от местно значение. Очаква се сградата да получи Акт 16 и догодина да влезе в експлоатация. Тя ще се използва за база на Министерството на културата (МК) и арт център с галерия – от артисти, художници и представители на МК.  /БТА

*********

По-високи цени на билетите за „Двореца“ в Балчик от 1 януари

По-високи цени на билетите от 1 януари 2023 година въвежда Държавен културен институт – Културен център (ДКИ – КЦ) „Двореца“ в Балчик, съобщи на пресконференция неговият директор Жени Михайлова, предаде БТА.

Билетът за възрастни ще струва 15 лева, спрямо седем лева през последните две десетилетия. Пакетната цена за семейно посещение става 22 лева – за двама родители с неограничен брой деца, обясни тя. Учащи до 25-годишна възраст и пенсионери ще влизат срещу три лева.

Всички събития в културния календар на ДКИ – КЦ „Двореца“ влизат безплатно в програмата на посетителите – тоест, те „ще могат да се насладят на още 5-6 зали, които ще бъдат с уникални изложби“, допълни Михайлова.

По думите ѝ поскъпването на билетите се налага основно заради високата цена на тока, която за „Двореца“ се е увеличила около три пъти. „Въпреки обществената поръчка, която правим, сме в невъзможност да плащаме“, обясни Михайлова.

„Имаме 46 сгради с много изложбени зали и допълнителни помещения на открито и закрито, които се осветяват. Цялото алейно осветление на 183 декара се плаща от „Двореца“, както и ефектното осветление. Освен че се заплаща, то се и поддържа от „Двореца“, така че не ни е възможно повече да задържаме ниски цени“, допълни Михайлова. https://bnr.bg/