Над 200 000 туристи са посетили Двореца в 2022 г.

0
558
BALCHIK, BULGARIA - AUGUST 25, 2016: Balchik Castle of Romanian Queen Marie at Bulgarian Black Sea coast
  • 140 събития са проведени в Двореца в Балчик през миналата година
  • Златни и сребърни пафти, творби на класици от Панагюрския музей, индийски фолклор и графики от Коста Рика са сред културните прояви на 2023 г. в Държавния културен институт Културен център „Двореца“

 

Румен Тодоров

140 събития са проведени през 2022 г. в Държавния културен институт Културен център „Двореца“ в Балчик, съобщи неговият директор Жени Михайлова на среща с медиите в края на м.г. Изложбите са 23, концертите – 11, спектаклите – 7. Има също 8 прожекции, 5 специализирани обучения и едно представяне на книга. Четири са фестивалите и пленерите, а 6 са мюзикълите, балетните и оперни прояви.

Сватбите в Двореца през миналата година са 54, кръщенетата – 17. Предимно двойки от международни смесени бракове с българска половинка предпочитат да се бракосъчетаят в естествена и бляскава „дворцова“ среда в Балчик. Французи са дошли да си направят сватбата в България, след като гледали филма „Първа ваканция“, сниман и в Белия град. Миналото лято е имало също  сватбари чак от далечна и екзотична Малайзия. Десетки влюбени вече са договорирали сватбите си за 2023 г. в приказната среда на Двореца в Добруджа. Има и заявена  сватба за 2026 г. Да, няма грешка – 2026 г. са избрали бъдещи младоженци за сватбата си именно в Балчик, явно са силно влюбени и вярват в дълговечността на своите чувства помежду си и към неповторимата дворцова среда.

201 767 туристи са посетити Двореца през м.г. Ръстът спрямо 2021 г. е с десет хиляди туристи. Най-много са румънските туристи – близо 118 хиляди. Българските гости са били около два пъти по-малко от северните ни съседи. На трето място идват поляците, следвани от украински посетители. Културният център има договори с над 20 туристически агенции и три меморандума с висши училища и програма Еразъм плюс. Приходите на ДКИ КЦ „Двореца“ през 2022 г. са 2 милиона лева, с над 7 процента повече спрямо 2021 година. Трикратно са увеличени разходите за елекроенергия през м.г. Новите цени на енергоносителите и другите стоки и услуги са наложили новата цена за посещение в Двореца през 2023 г. в размер на 15 лева. Деца, ученици, студенти, младежи, пенсионери и семейства ползват намаление. Цената за вход в Двореца включва безплатно посещение на прояви от неговия културен календар по същото време. Ръст на посещенията е имало през 2021 г. при гостуване на Тракийското съкровище, отбелязва директорът Жени Михайлова. В Двореца очакват повишен интерес от български и чужди туристи към златни и сребърни пафти от музея в Панагюрище през това лято, които ще бъдат изложени за пръв път. Пролетта в Двореца започва с авторска репортажна фотографска изложба „Истории в Двореца“ на Марияна Върбанова, от прояви в културния център през последните години.

Културният календар на ДКИ КЦ „Двореца“ през 2023 г. съдържа богата програма от събития с българско и международно участие – изложби, концерти, пленери, спектакли, филми. Сред участниците има творби и творци от България, близки и далечни страни като Индия, Япония, Коста Рика. Лятна латинофиеста, етно-фолк, матине кампус Балчик и младите в изкуството на международния фестивал „Виа Понтика“ към края на лятото ще напомня за непреходността на устрема и полета на въображението у изпълнители и гости.

Дворецът е категоризиран и като вилно селище с 3 звезди от Министерството на туризма. Легловата база се ползва от български и чуждестранни туристи. Зам.-директорът на ДКИ КЦ „Двореца“ Христина Атанасова отчете близо 4 хиляди нощувки през изминалата година. Почти 1500 българи, румънци, французи, британци, чехи и други гости са отдъхвали в покоите на културния център в 2022 г. За Коледа и посрещане на 2023 г. също българи и чужденци предпочетоха неповторимата и романтична атмосфера на Двореца при празниците.

Румънски, испански, италиански и други медии са отразявали част от събития и дейности в Културния институт през 2022 г. Вероятно и културните центрове и аташета на посолства, от чиито страни творци представят произведенията си, ще се радват на по-активно сътрудничество с ДКИ КЦ „Двореца“ през настоящата година, в навечерието на 100-годишнината на Двореца през 2024 г. Представители на кралски, царски и други висшочайши семейства и фамилии са сред посетителите на това вълшебно кътче от Добруджа и България през последите години, съхраняващо духа от миналото и утвърждаващо младежкия порив на творческия дух към по-красив, мирен и уютен свят за повече хора от близо и далече.

  1. Футболни емоции и спомени покрай Световното по футбол
  2. ЖИТЕЛИ И ГОСТИ ПРАЗНУВАХА НА СЪБОРА В СЕЛО НОВО БОТЕВО НА 4 ЮНИ
  3. Кметът и футболният тим „Устрем Д“ на с. Дончево получиха автографи от Христо Стоичков…
  4. ПЕСНИ И ТАНЦИ ОТ СЛЪНЧЕВА ДОБРУДЖА СЪБРАХА ХИЛЯДИ ДОБРУДЖАНЦИ И ГОСТИ В ДЕБРЕНЕ
  5. ОЛИМПИЙСКИ И СВЕТОВЕН ШАМПИОН НАГРАДИ ПОБЕДИТЕЛИТЕ НА „ТРАКИЙСКИ СКАЛИ“
  6. ДОБРУДЖАНСКО ГОЛФ ИГРИЩЕ КРАСИ КАЛЕНДАРА НА ГАРИ ПЛЕЪР