Загубите на „Албена“ АД през пандемичната 2020 година са в размер на 10 265 000 лева, се посочва в отчетния доклад на дружеството, по време на общото събрание на акционерите. Приходите през миналата година са в размер на 28 917 000 лева, което е 70 на сто по-малко от предходната 2019 година, когато приходите са били в размер на 93 850 000 лева.

През 2020г., в условията на Covid-19, ваканционно селище Албена отбеляза спад на туристическите нощувки със 75% на годишна база, с едва 58% заетост на базата. Финансовите разходи за 2020г. са 3 371 000лв., а за 2019г. са 1 610 000лв. По-големият размер на финансовите разходи за 2020г. се дължи на обезценка на инвестиция в дъщерно дружество в размер на 1 826 000лв.

Ваканционното селище реализира нощувки 1/4 от обема през 2019 година при отворени 19 хотела с намален експлотационен период от края на май до края на септември. Значително влияние оказа липсата на туристи от дестинации като Франция, Норвегия, Англия, Белгия, Нидерландия, Русия, като намалението на туристите спрямо 2019 година от дестинации като Германия, Полша, Чехия, Унгария, Люксембург бе над 60%.

В същото време бе увеличен пазарния дял на пазари като България, Румъния, Украйна, Молдова.В следствие на епидемичната обстановка бяха въведени ограничения и в работата на определени зони в комплекса – детски клубове, зони в СПА Центровете, нощни заведения и концерна зона и прочие.

Албена въведе стандарт за работа в условия на Covid-19, план за хигиенна дезинфекция (въвеждане на модерни и ефективни методи и техники – немска нанотехнология за покриване на контактните повърхности, ULV машини за дезинфекция в стаите, дезинфекция на автомобили и др.). Част стандарта са и:осигуряване на възможност за карантиниране за гости със симптоми и такива, за които не се налага болничен престой в вили Магнолия; осигуряване на възможност за преглед от лекар в поликлиниката на гости със симптоми и тестване.

За 2021г. Албена АД планира да реализира  обем нощувки 40% от нощувките, реализирани през 2019г., като ще бъдат отворени 21 хотела, вили, а към момента са отворени 19 хотела.Ваканционното селище отбелязва и нов тренд в записванията, като 60% от резервациите са LastMinute с дълбочина на продажбите 2/3 седмици. Наблюдава се увеличение на търсенето на самостоятелни помещения като вили, бунгала и апартаменти с кухненски бокс.

Албена постига и оптимистично плавно възстановяване на пазари като Франция и Белгия и увеличаване на дяла на пазари като Германия, Германия, Полша, Чехия, Люксембург.

Увеличава се и дялът на онлайн и директни продажби, спрямо тези през стандартните туроператори, като съотношението е 40:60.

Плавно се възстановяват и културните дейности с любими изпълнители от България и Европа, както и спортните и конгресни мероприятия –  с 65% от обемите през 2019.Ваканционно селище Албена отвари пункт за ваксинация и постигна 70 % напълно имунизиран персонал.

Въведоха се нови продукти – оферти за съвместяване на почивка и плажен офис.Албена въведе и специализирана програма  за рехабилитация след коронавирусна инфекция, както и нови лечебни програми и прием по НОИ.

„Албена“ АД е утвърден като зелен курорт, заради своята еко политика и редица инициативи. „Албена“ АД вече 10 години използва успешно соларно – термични колектори за загряване на вода, чрез използване на слънчева радиация. Към момента обектите разполагащи с такива инсталации са – хотелите ПарадайсБлу, Фламинго Гранд, Фламинго, Калиакра, Боряна, Добруджа, Ралица Делукс, Калиакра Маре, Мура – Славуна и Арабела Бийч. Дружеството разполага с над 3000 кв.м слънчеви панели използвани за водогреене.

За по-доброто усвояване на генерираната соларна електроенергия „Албена“ АД участва в пилотен проект INVADE, по програма на Европейската комисия за Наука и  Иновации Хоризонт 2020. В рамките на INVADE в хотел Фламинго Гранд са инсталирани фотоволтаична инсталация и централизирана батерия, чрез които ще може да се балансира волатилната генерация на енергия от слънцето.

За 2020г. е признат приход от полученото финансиране в размер на 131 хил. лв.„Албена“ АД участва и в проект за Интегрирани енергийни решения и нови пазарни механизми за разширена гъвкавост на Европейската енергийна мрежа – X-Flex.

Албена АД въведе много промени, свързани с еко идентичността на ваканционното селище сред които са: паркинг политика с цел намаляване на вредните емисии от автомобилите; безплатни електрически шатъл – бусове пътуват от паркова зона до плажа на ваканционното селище; пуснат е в експлоатация и втори ескалатор подпомагащ по-лесното придвижване на гостите от парковата зона към плажа; масово се налагат електрическите голф колички и електрическите велосипеди за локален транспорт; за комфорта на клиентите се обособяват все повее пешеходни зони; при водните спортове се стимулират тези при които не се използват двигатели с вътрешно горене за сметка на водни колелета, кану каяк, малки платноходки и др.

В „Албена“ АД се извършва разделно събиране на отпадъците. Сключени са договори с фирми за разделно сметосъбиране и рециклиране на отпадъците. Изкупуване на отработените мазнини от дейността на ресторантите и странични животински продукти.

На 25.09.2017г., с решение на Съвета на директорите, е приета Стратегия за устойчиво развитие на „Албена“ АД. Следвайки описаните мерки в тази стратегия, Албена ще произвежда сама още по-голяма част от необходимата й енергия, ще намали загубите на питейна вода, ще повиши качеството на предлаганите храни, ще намали количеството на отпадъците, ще запази и повиши качеството на въздуха и ще продължи да бъде социално отговорна.

Сертифицирането на всички тези усилия от програми като Travel Life подсилва имиджа на Албена като зелена дестинация и го налага като конкурентно предимство и основен мотив за продажби.

В момента в курорта има 3 800 туристи, предимно българи, румънци, поляци, чехи, французи, малко белгийци. Това заяви търговският директор Маргита Тодорова. „От вчера започнахме да посрещаме и немските си гости, защото чартърите тръгнаха, а от 3 юли увеличават капацитетите си, което означава, че юли и август при нас ще дойдат така желаните ни немски гости. Що се отнася до руските гости, след като разрешиха полетите, очакваме туроператорите да започнат да записват, а и капацитетите на самолетите са увеличени“, каза още Тодорова.

Според нея, сезонът е труден за прогнозиране, тъй като резервации се вършат в последния момент, като дълбочината е от 2 – 3 седмици, но в Албена се надяват да реализират 550 – 600 000 нощувки. Курортът е осигурил почти на 100 процента необходимия персонал за сезона. От общо 1 600 души, 300 – 400 са чужденци – украинци и киргистанци, очакват се работници и служители от Турция и Италия.

„Сезон 2021 ще бъде два пъти по-добър от 2020“, заяви изпълнителният директор на „Албена“ АД Красимир Станев. Според него, в 50-годишната история на курорта, по-слаб и по-лош сезон от миналата година не е имало. НДТ