В момента тя е в стабилно състояние, в съзнание, но в никакъв случай още не можем да кажем, че рисковете са отминали. Това заяви на брифинг проф. д-р Иван Костов, изпълнителен директор на „Майчин дом“ във връзка с родилката, която беше транспортирана от Балчик до София със самолет „Спартан“.

Жената е докарана в столичната болница с остра кръвозагуба, след като преди това е родила близнаци. Раждането е извършено с цезарово сечение, обясни директорът на „Майчин дом“. Специалистът добави, че на родилката е извършена „голяма операция“.

Д-р Костов посочи, че не е виждал толкова добра логистика, при която Министерство на здравеопазването и Министерство на отбраната са си взаимодействали. На двадесетата минута от кацането със самолета в София жената беше в операционната зала, каза той, като благодари и на Спешната помощ. По думите му здравният министър е организирал цялата акция около транспортирането на родилката.

Костов изрази оптимизъм за състоянието на пациентката и благодари на съдовите хирурзи от болница „Проф. д-р Александър Чирков“, които са били част от екипа. На въпрос откъде са се появили усложненията при жената, д-р Костов коментира, че при операцията се е видяла голямата кръвозагуба и хематом. Не можем да кажем на какво се дължи това, добави той.

Костов разказа също, че жената не е била интубирана. Операцията е продължила три часа. Специалистът каза, че през нощта ще се следи за кръвозагуба. Костов обясни, че има осигурени достатъчно количества кръв за момента. Анестезиологът д-р Георги Пенев добави, че пациентката е стабилизирана, но е в крайно тежко общо състояние.

От „Майчин дом“ казаха, че близнаците, на които жената е дала живот, са в болницата в Силистра. В отговор на въпрос д-р Костов потвърди, че наличието на медицински хеликоптер е щяло да улесни работата на специалистите в дадената ситуация. Като лекар съм изключително “за” това да имаме, колкото се може, по-бързо този модерен авиационен превоз в интерес на пациента, коментира той.  Източник: БТА