Филм за различните, за бежанците и разделението в обществото спечели голямата награда на 38-ото издание на фестивала на българското игрално кино „Златна роза” във Варна.

Голямата награда „Златна роза“ е за филма „Страх“ на Ивайло Христов. Филмът беше отличен и от Съюза на българските филмови дейци и от акредитираните журналисти. Международното жури отличи лентата заради умението да се разказва в ироничен стил за много сериозни проблеми. Черно бялата лента разказва историята за трудната любов между безработна учителка и чернокож бежанец. Героинята на Светлана Янчева живее в село близо до границата с Турция, където често се появяват бежанци. Животът на героинята тотално се преобръща когато един ден в гората среща мигрант от Африка. Първоначално героинята се държи като всички останали, които не приемат в селото да има бежанци. Опознавайки непознатия от близо се принуждава да се опълчи срещу всички, за да го защити. Филмът е черно-бял и с доза ирония визуализира поляризацията в обществото по въпроса за бежанците през призмата на една човешка история в едно малко село в България, недалеч от границата. Същият филм донесе наградата за най-добра женска роля на актрисата Светлана Ангелова.

Награда за най-добра мъжка роля получи Иван Бърнев за ролята си в „Житие“.

За операторско майсторство награда получава Румен Василев. Призът за най-добър сценарий и режисура отива у Иван Владимиров („Сцени от живота на една актриса“).

Специалната награда на журито бе присъдена на Иван Владимиров.

Наградата на град Варна спечели „18 процента сиво“ на Виктор Чучков.

Специален диплом „Черупки“ – на Слава Дойчева.

НАГРАДИ НА XXXVIII ФЕСТИВАЛ НА БЪЛГАРСКИЯ ИГРАЛЕН ФИЛМ “ЗЛАТНА РОЗА”2020

ГОЛЯМАТА НАГРАДА “ЗЛАТНА РОЗА” получава филма “СТРАХ” – “за умението да се разказва в ироничен стил за много сериозни проблеми”

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА НА ЖУРИТО се връчва на филма “СЦЕНИ ОТ ЖИВОТА НА ЕДНА АКТРИСА” – “оригинален и иновативен филм, който ни държи до края”

НАГРАДА НА ГРАД ВАРНА получава филма “18% СИВО” – “за красотата на простотата”

НАГРАДА НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ФИЛМОВИ ДЕЙЦИ получава филма „СТРАХ”

НАГРАДА НА КРИТИКАТА за пълнометражен игрален филм получава „РАЯ НА ДАНТЕ”

НАГРАДА ЗА РЕЖИСУРА получава Иван Владимиров “за умело и находчиво съчетаване на различни гледни точки и изграждане на безупречен актьорски ансамбъл” за филма „СЦЕНИ ОТ ЖИВОТА НА ЕДНА АКТРИСА”

НАГРАДА ЗА СЦЕНАРИЙ получава Иван Владимиров “за умението да се превърне една фрагментарна драматургична структура в хомогенно и вълнуващо филмово преживяване” за филма „СЦЕНИ ОТ ЖИВОТА НА ЕДНА АКТРИСА”

НАГРАДА ЗА ОПЕРАТОРСКА РАБОТА получава Румен Василев за филма “Дани. Легенда. Бог” – “камерата обслужва по най-добър начин отворено и свободно историята на филма, превръщайки се в действащо лице”

НАГРАДА ЗА НАЙ-ДОБРА ЖЕНСКА РОЛЯ – Светлана Янчева “за откровено и сурово пресъздаване на сложен браз без  суета и компромиси” във филма „Страх”

НАГРАДА ЗА НАЙ-ДОБРА МЪЖКА РОЛЯ – Иван Бърнев “за автентичното и минималистично актьорско превъплъщение, изграждащо мощен образ” във филма „Житие”

НАГРАДА ЗА ДЕБЮТ получава филмът “Доза щастие” – “за оригиналната и искрена интерпретация на болезнен проблем”

Дипломи:

Катерина Липовска и Аделия Оклепо от “Кръвта на пеликана” – “първи стъпки в чуждестранен филм, всеотдайна работа и органичен резултат”

“Житие” – “за положените усилия на продуцентите, режисьорите, оператора и монтажиста да доведат до край този сложен проект за мълчаливата човешка добрина”

НАГРАДИ ЗА КЪСОМЕТРАЖЕН ФИЛМ

НАГРАДА НА КРИТИКАТА за късометражен игрален филм получава „НОЩНА СМЯНА”

СПЕЦИАЛЕН ДИПЛОМ на филма “Черупки“, режисьор Слава Дойчева – за деликатния и откровен поглед в представянето на чувствителна и важна тема в нашето общество;

Голямата награда ЗЛАТНА РОЗА за най-добър късометражен филм не се присъжда.

 

НАШЕТО ФЕЙСБУК ПРОСТРАНСТВО

 

 

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
  9. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
  10. РИБОЛОВ
  11. ГЮВЕЧ
  12. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  13. България – Китай 中国保加利
  14. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  15. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  16. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  17. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА