Мярка “задържане под стража” определи Окръжен съд – Добрич спрямо двама обвиняеми за убийство

0
600

Мярка за неотклонение задържане под стража определи Окръжният съд в Добрич по отношение на Р.К. и Т.К., привлечени в качеството на обвиняеми по досъдебно производство за убийство.

Спрямо двамата е повдигнато и предявено обвинение за това, че на 20 октомври 2021г., в с. Соколово, общ. Балчик,, в съучастие помежду си, умишлено умъртвили германски гражданин, като деянието е било извършено по особено мъчителен за убития начин и с користна цел. Обвиняемите също са германски граждани.

В две отделни заседания, въз основа на наличните към момента данни и след преценка на доводите на страните, съдът прие, че за всеки от обвиняемите е налице обосновано предположение за съпричастност към престъплението, предмет на разследване по досъдебното производство, както и че съществува опасност при по-лека мярка за неотклонение те да се укрият или да извършат друго престъпление.

Съдът посочва, че опасността от укриване е реална, предвид обвинението за тежко умишлено престъпление с много висока степен на обществена опасност, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Определенията, с които Окръжният съд налага на всеки от двамата обвиняеми най-тежката мярка за процесуална принуда, подлежат на обжалване пред Апелативен съд – Варна в тридневен срок.