Левски надигра ЦСКА и ликува с Купата на България

Левски води с 1:0 на ЦСКА във финала за Купата на България, който се играе пред препълнените трибуни на Националния стадион “Васил Левски” – около 40 хиляди зрители. Илиян Стефанов се разписа в 57-ата минута. Защитата на ЦСКА, и по-специално Томас Лам, сгреши при върната топка, тя стигна до Филип Кръстев. Талантът на “сините” я подаде към Илиян Стефанов, който стреля по земя от границата на наказателното поле, изпращайки я в долния ляв ъгъл на Бусато. Преди да попадне в мрежата му, топката рикошира в кракa на Мено Кох.

Възпитаниците на Алън Пардю и Станимир Стоилов започнаха предпазливо. Първият удар към една от двете врати беше в деветата минута. Защитникът Хосе Кордоба стреля неточно от дистанция. В 14-ата минута Жорди Кайседо опита да застраши “сините”, но Сонко Сундберг успя да го спре, отнемайки му топката.

Първата реална опасност за гол беше в 20-ата минута, когато Илиян Стефанов се измъкна от “червената” отбрана след разбъркване в наказателното поле, но не уцели добре топката, след като остана очи в очи с Бусато. ЦСКА отговор с далечен удар на Греъм Кери в 24-ата минута, топката прелетя над напречната греда. Три минути по-късно Йомов центрира отляво към Вион, който стреля от воле, но в аут.

В 37-ата минута Бари пропусна отлична възможност. Таранът на “сините” не се възползва от грешка на бранител в червено, който му заложи топката на седем метра пред голлинията, не стреля мигновено, а се опита да я побутне веднъж и в крайна сметка бе блокиран.

В 43-ата минута Сундберг бе изпуснат от бранителите на противника при центриране от корнер и шутира, а Бусато улови. Малко преди това и пред Цунами се откри добра възможност да реализира след центриране отдясно, но не прецени добре крачките си и не уцели топката.
ЦСКА – ЛЕВСКИ 0:1
0:1 Илиян Стефанов (57)

Финалът по минути с БЛИЦ:
* Националният химн прозвуча преди започването на двубоя.
1 – Начало на финала.
9 – Първи удар към една от вратите. Защитникът на Левски Хосе Кордоба опита мерника си от дистанция, но крайно неточно в аут.
14 – Жорди Кайседо напредна по лявото крило, Сундберг успя да го спре, отнемайки топката.
19  Първи жълт картон в мача, получи го Томас Лам за фаул срещу Филип Кръстев.
20  За кратко се заформи меле в наказателното поле на ЦСКА, Илиян Стефанов беше изведен, но не успя да засече топката и да застраши Бусато.
23  Жълт картон за Цунами след фаул в средата на терена.
25 – Неточен удар на Греъм Кери към вратата на Пламен Андреев.
27  Йомов нахлу опасно отляво при контраатака на ЦСКА, центрира към Тибо Вион на далечната греда, французинът засече неточно, изпращайки топката встрани от целта.
33 – Рейд Филип Кръстев между няколко играчи в червено, последва подаване към Цунами, който се откъсваше опасно срещу Бусато, притичалият Йомов успя да изчисти в корнер.
37  Шанс за Левски. След центриране отдясно, Мено Кох беше неубедителен, топката се озова в краката на Билал Бари, но нападателят на “сините” не успя да отправи удар фронтално срещу Бусато.
41  Драган Михайлович центрира отдясно към нахлуващия в наказателното поле на ЦСКА Цунами. Футболистът на Левски не успя да засече топката. В опита си да отиграе бразилецът леко закачи Иван Турицов за крака, който падна на земята.
44  Сонко Сундберг засече центрираната от корнер топка, но право в Бусато, който я улови без проблем.
45 – Добавеното време е 2 минути.
45+2 – Край на първото полувреме.
——————-
46 – Начало на второто полувреме.
54 – Съдията Никола Попов спря играта, тъй като видимостта е затруднена заради многото запалени факли и димки от феновете на двата отбора.
56  Алън Пардю извършва първа смяна. Мухар излиза, Амос Юга влиза в игра.
57  ГОЛ! Левски повежда с 1:0 с гол на Илиян Стефанов! Защитата на ЦСКА сгреши при върната топка, тя стигна до Филип Кръстев, срещу когото бе Томас Лам. Талантът на “сините” я подаде към Илиян Стефанов, който стреля по земя от границата на наказателното поле, изпращайки я в долния ляв ъгъл на Бусато, като преди да влети в мрежата му се получи рикошет в кракa на Мено Кох. 
63  Греъм Кери отстъпва място на Маурисио Гарсес.
65  Жълт картон за Йомов.
75  Тибо Вион е заменен от Федерико Варела.
80 – Центриране на Варела отдясно, Гарсес обаче не успя да овладее на гърди пред Пламен Андреев.
82  Илиян Стефанов напуска терена под бурните овации на публиката на Левски, Андриан Краев влиза в игра.
83  Мощен изстрел на Цунами от дистанция, Бусато изби в корнер.
85  “Сините” пропуснаха отличен шанс! Mиланов центрира към далечната греда за непокрития Драган Михайлович, който стреля право в тялото на Бусато и не успя да се разпише.
87  Aмос Юга с жълт картон след фаул срещу Кръстев.
88  Жълт картон и за Филип Кръстев.
90 – Добавеното време е 5 минути.
90+2  Жълт картон за Иван Турицов.

 


ЦСКА: 1.Густаво Бусато, 19.Иван Турицов , 4.Мено Кох (к), 29.Томас Лам , 18.Брадли Мазику, 3.Жеферсон, 15.Tибо Вион (75  5.Федерико Варела), 24.Карло Мухар (56  21.Амос Юга ), 8.Греъм Кери (63  27.Mаурисио Гарсес), 10.Георги Йомов , 9.Жорди Кайседо
Резерви: 25.Димитър Евтимов, 5.Федерико Варела, 6.Християн Петров, 7.Йоан Баи, 21.Амос Юга, 27.Маурисио Гарсес, 30.Яник Вилдсхут
Треньор: Алън Пардю


ЛЕВСКИ: 1.Пламен Андреев, 5.Келиан ван дер Каап, 33.Хосе Кордоба, 23.Ноа Сонко Сундберг, 91.Филип Кръстев , 14.Илиян Стефанов  (82  8.Андриан Краев), 6.Цунами , 7.Георги Миланов, 17.Уелтън, 19.Билал Бари
Резерви: 13.Николай  Михайлов, 99.Йоан Загоров, 4.Иван Горанов, 8.Андриан Краев, 10.Радослав Цонев, 22.Патрик-Габриел Галчев, 88.Марин Петков
Треньор: Станимир Стоилов

София, Национален стадион “Васил Левски”
Съдия: Никола Попов

Легенда:  – гол,  – автогол,  – жълт картон,  – втори жълт картон,  – червен картон,  – смяна,  – опасно положение,   – контузия

Еfbet Лига – сезон 2021/2022
Купа на България – сезон 2021/2022