Мъж от Каварна, осъден в Полша на 8 години и 8 месеца лишаване от свобода, ще търпи наказанието си в български затвор

0
925

 

 

Окръжният съд в Добрич призна и прие за изпълнение присъда на полски съд, с която на български гражданин, с постоянен и настоящ адрес в Каварна, е наложено общо наказание лишаване от свобода за срок от 8 години и 8 месеца. Общата присъдата, постановена от Районен съд – гр.Киелце, е приведена в изпълнение на 30 март 2020г. и в момента 39-годишният П.Г. се намира в полски затвор. В проведеното задочно производство той бе представляван от служебен защитник.

Наказанието за българина е определено въз основа на три предходни негови осъждания за грабеж, за причинена по непредпазливост катастрофа с четирима пострадали и бягство от местопроизшествието, за притежание на психотропно вещество, както и за шофиране в срока на наложена му със съдебно решение забрана да управлява моторни превозни средства. Престъпленията били извършени в периода 2013 – 2017 година.

Делото в Окръжния съд в Добрич бе образувано въз основа на постъпило удостоверение от полските съдебни власти относно прилагането на принципа на взаимно признаване на съдебни решения по наказателни дела, с които се налагат наказания лишаване от свобода или мерки, включващи лишаване от свобода. Осъденият е изразил съгласието си да изтърпи наложеното му наказание на територията на България.

След анализ на данните по делото, Окръжният съд в Добрич прецени, че са налице всички основания за признаване и приемане за изпълнение на присъдата на полските съдебни власти. С решението си съдът приспада частта от наказанието, която осъденият вече е изтърпял в Полша, считано от 30.03.2020г. до фактическото му предаване в България. Остатъка от наказанието си той ще търпи при първоначален строг режим.

Решението на Окръжния съд в Добрич подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна в 14-дневен срок. 

01.07.2020 г.    Окръжен съд – Добрич

Връзки с обществеността