Мъжът, задържан за блъснатото и убито 15-годишно момче в София, е бил с дете в колата

0
165

© Фокус

Пияният шофьор с 2.08 промила алкохол, който блъсна и уби 15-годишно дете в центъра на София в събота вечерта, остава в ареста с мярка за задържане до 72 часа. Води се досъдебно производство. Това стана ясно на брифинг в Съдебната палата в София, предаде репортер на “Фокус”.

Прокуратурата определя престъплението като причиняване на смърт след умишлено нарушение при евентуален умисъл, подобно на случая с Милен Цветков.

По първоначални данни мъжът е карал с около 80 км/час. Няма спирачен път.

“Всичко би било предположения, без експертиза, но може би е в рамките на 80 км в час. Няма никакъв спирачен път, на оживено кръстовище. Пътната обстановка не предполага движение с висока скорост. Не на последно място след употреба на алкохол, като експертизата сочи 2 промила алкохол. Тоест той е разчитал на шанса и случайността за предотвратяване на ПТП. Ето защо прокурорът е преценил, че деянието му е извършено при евентуален умисъл”, посочи зам.-градският прокурор на София Иво Илиев.

Директорът на СДВР Любомир Николов уточни, че водачът е на 37 години и не е бил сам в автомобила. Бил е с жена и нейното дете. По информацията от полицията тя не го е спряла, защото й е изглеждал адекватен.

Обвиняемият е шофирал само 400-500 метра преди фаталния инцидент, а колата не е регистрирана на негово име. 

През годините има пет глоби като едната е от 2005 за шофиране в нетрезво състояние и от 2020 г. за превишена скорост, когато му е наложена глоба в размер на 100 лева. Останалите са за неспазване на пътната маркировка. Въпреки това, не се води като системен нарушител.

Всички обстоятелства по случая се изясняват. 

Ако престъплението бъде квалифицитано “при евентуален умисъл”, в Наказателния кодекс се предвиждат от 10 до 20 години затвор и лишаване от правоуправление доживот.

Неда УЗУНКОЛЕВА

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Source