За последното денонощие установените лица с положителни проби са 28. 8 от тях са приети за болнично лечение, като заразените у нас стават 477. В София са 21, в Пловдив -2, в Смолян – 2. 21 са вече заразените медицински лица. 30 са вече излекуваните – най-младият излекуван е на 27 г., най-възрастният – на 86 г.

Мъж на 81 години в Стара Загора е починал. Той е приет за лечение преди 7 дни. Така общо починалите стават 11.

Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Със съмнения за коронавирус за приети един арестант и 4-годишно дете.

Вчера ми се обади г-жа Караянчева, за да ми каже, че групата на ГЕРБ иска да си заплати използваните от тях тестове. За другите не мога да отговоря, посочи ген. Мутафчийски.

От днес започва така нареченото масово тестове. Около 70% от молбите за заплащане на тестовете във ВМА се покриват от хората, които се тестват.

Съпругата на Хасан Адемов също е с положителен тест, обяви още специалистът. Работата на народното събрание няма да бъде регулярна и постоянна, както беше до момента.

Много голяма група, която се прибра от чужбина, никога не се осигурявала в България.

“Прави впечатление, че вирусът засяга хора с добър социален статус, дори повече от добър. Прави впечатление, че засяга цели фамили и се установява трайно в семействата”, коментира доц. Попов от щаба.

При тях се намира най-възрастната жена – на 86 г. не допуснахме за нея въвеждането на апаратна вентилация. Лекува се с антиобиотици и кортокостероиди. Искам да кажа на близките й до няколко дни да я очакват вкъщи. Ще я изпишем, посочи специалистът.

Температурата се повишава бавни, кашлицата е суха и е продължителна – 10-12 дни, носът се запушва, има секреция, при 25% от болните се наблюдава главоболие. При болни над 50 г. задължително се отчитат хипертонични реакции. 45% са със задух. Пневмнония се регистрира към 5 ден от началото на заболяването.

https://lupa.bg

Съпругата на депутата от ДПС д-р Хасан Адемов също е с положителна проба. Това каза на редовния брифинг на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски. От думите му стана ясно още, че сега ще се изследват контактните на другите два случая на заразени с коронавирус народни предствавители. „Засега не изисква поставянето на парламента под карантина. Решението за режима на работа е решение на председателския съвет. Работата на НС няма да е регулярна и постоянна, както досега. Мутафчийски добави, че депутатите от ГЕРБ са заявили готовност да заплатят тестовете, които са им направени за коронавирус. “Около 70% от молбите за заплащане на тестовете във ВМА се покриват от хората, които се тестват. Много голяма група, която се прибра от чужбина, никога не се осигурявала в България”, съобщи още той.  “Мъж на 58 години е починал в “Пирогов”, добави по време на брифинга Мутафчийски. “Мъжът, чиито близки починаха в Благоевградската болница, не е интубиран. Състоянието му е среднотежко”, съобщи още ген. Мутафчийски. “Лекарка от ИСУЛ, която е била интубирана за кратко, сега е екстубирана и е в добро състояние. Ще бъде радостна новина, когато я изпишем. Друг случай на екстубиране няма”, съобщи още шефът на ВМА.    За кончината на 73-годишната жена с коронавирус стана ясно на 28 март. Ден по-късно почина и дъщеря й.

https://blitz.bg