С постановление от 5 ноември на министъра на МРРБ, общ Добричка е одобрена за финансиране с 1 300 000 лева за изграждане на магистралния водопровод Батово – Стожер, стана ясно от пресконференцията на кмета на Общината Соня Георгиева. Тя припомни историята на кризата с водоподаването в село Стожер, която датира повече от година.

След редица срещи с представители на ВиК асоциацията бе създадена експертна комисия с представители на асоциацията, на камарата на инженерите по строителство, Басейнова дирекция, експерти по ВиК. Обсъдиха се няколко варианта и комисията излезе с три алтернативни варианта за решаване на проблема.

Първият вариант, припомни Соня Георгиева, е да се обследват три сондажа в близост до регионалното депо до Стожер. Те са с дълбочина 1 000 м и навремето са били обслужвани от военните, след което от 30 години са отпаднали от предназначение и не са използвани. За извършване на всички действия по обследването, проучване и окончателното финализиране на проекта са необходими 769 320 лева.

Вторият вариант е да се заложи на разработения проект от 2017 г., водоснабдяването на село Стожер да се извърши от магистралния водопровод Батово – село Стожер, чиято стойност е 1 394636 лева. Проектът бе представен пред асоциацията на ВиК, но досега нищо не е направено.

Имало е и трети вариант за захранване от Дебрене, но той също е отхвърлен.

В крайна сметка, на извънредна сесия Общинският съвет на Община Добричка реши алтернативното водоподаване на село Стожер да стане чрез втория вариант – от магистралния водопровод Батово – Стожер. „Депозирахме няколко писма до МРРБ за финансиране от републиканския бюджет, тъй като без помощта на държавата няма как общината да реши проблема. На 29 октомври проведох среща в МРРБ с министър Комитова и с екипа й и с постановление от 5 ноември общ Добричка е одобрена с 1 300 000 лева финансиране. Очакваме постановлението да бъде обнародвано“, каза кметът Георгиева.

Конкретните действия по реализирането на проекта предвиждат оглед на целия терен, обезщетение на 3 имота, актуализация на проекта, одобрение от експертна комисия. Според Соня Георгиева, през пролетта на 2022 година се очаква да започне подготовка на възлагане на обществените поръчки и реалното строителство на водопровода.

Сега Стожер е на режим от 22 ч. до 6 ч. сутринта. През деня вода има, но на места тя е с недостатъчно налягане. НДТ