“Не забравяйте, че не сте си във фирмата за шпек. Ще седите тук и ще отговаряте на всички въпроси!”, избуха Ганчев срещу министъра

Страшен скандал разтърси парламента. Повод за него даде лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който каза по адрес на земеделския министър, че е с наведена глава и наведен поглед заради позицията му относно казуса със забраната за внос на зърно от Украйна.

Това се случи, докато депутатите решават дали да отпадне забраната за внос на зърно от Украйна.

“Словакия, Унгария и Полша нямат намерение за вдигат забраната. В Украйна е разрешено да се използва ГМО, каква е гаранцията, че в един момент пазарът ни няма да се наводни с ГМО суровини? Вчера, г-н министър, ви хвалеха, че защитавате позицията на българските зърнопроизводители, а после се появи този анализ”, обърна се Костадинов към Вътев.

“Всичко това показва ясно и категорично, че вие г-н министър, не сте подчинен на българския народ, а на чуждо посолство или другата вероятност е двама или трима предприемачи, които искат да захранят предприятията си с евтин слънчоглед да им помагате в момента”, каза още лидерът на “Възраждане”.

Кирил Вътев обаче не му остана длъжен и излезе на парламентарната трибуна.

“Уважаеми господин Костадинов, никога не съм бил с наведена глава, нито с наведен поглед. Второ, в моя чест е свирил българския химн, а във ваша не знам дали е свирил”, каза Вътев.

“Ако ми губите повече времето с подобни реплики, моля да ме освободите, защото имаме много работа, и да слушам такива нелепости, някак си не е сериозно”, допълни министърът.

Неговите думи бяха посрещнати с иронични усмивки и реплики от Костадинов и другите депутати от „Възраждане“

“Нещо друго да ви питам. Не сте ме назначили вие, за да ми искате оставката”, допълни Кирил Вътев.

Впоследствие Цончо Ганчев каза на Вътев, че не се намира във фирмата си за шпек, а е назначен служител от народа, който не може да определя тона в парламента и е длъжен да отговаря на въпросите на депутатите, докато трябва, заради тези 350 хиляди избиратели на „Възраждане“.

“Не забравяйте, че не сте си във фирмата за шпек. Ще седите тук и ще отговаряте на всички въпроси! Вие си позволявате, когато министър-председателят ви е същият наглец, вие си го позволявате, в Народното събрание сте“, каза Цончо Ганев.

И на него, както и на Костадин Костадинов, беше наложено наказание “забележка“.

Настимир Ананиев и Явор Божанков осъдиха поведението на Цончев и завиха, че той не може да говори по този начин на министър.

Кирил Петков също излезе на трибуната в защита на Кирил Вътев.

“Сигурен съм, че този министър ще защити земеделските производители, той наистина милее за земеделските производители. Аз лично искам цената на месото да е малко по-ниска, аз лично искам цената на олиото да е малко по-ниска“, заяви Петков.

“Изумително е, че човек със сто думи в речника може да изговори толкова много глупости”, заяви на свой ред независимият депутат Радостин Василев, коментирайки думите на Петков.

“Петков трябваше да обясни защо неговия министър прави цените в пътното строителство по две, докато преди година говореше за корупция в МРРБ”, каза още Василев. 

“В асансьора ви казах, че вие ще сте първия, който ще си тръгнете. Аз ви познавам от спорта. Вие защитавахте правилната позиция. За тях е ясно – те изпълняват поръчките на посолствата. Истината е, че някой заповяда, те ви заповядат на вас, а вие се опитвате да се оправдаете. Истината е, че ако бях аз, щях да си подам оставката”, обърна се Василиев към министър Вътев.

https://blitz.bg/