Мосад е осуетила доставки на ирански ракети за Русия и “ще бъдат спрени още сделки”

0
133

©

В речта си на годишната конференция на Международния институт за борба с тероризма в университета “Райхман” в Херцлия Барнеа директорът на израелската разузнавателна служба Мосад Дейвид Барнеа е заявил, че са осуетени няколко доставки на иранско оръжие за Русия, предава The Times of Israel.

Коментирайки заплахата от страна на Иран, Дейвид Барнеа е обърнал внимание на иранско-руското сътрудничество, Барнеа е заявил, че Иран има намерения да предостави на Русия ракети с малък и далечен обсег в допълнение към БПЛА, които продаде на руските военни за нахлуването в Украйна.

На фона на продължаващата инвазия, която започна през февруари 2022 г., Русия използва иранския дрон Shahed-136, след като получи доставка на стотици единици от Техеран, въпреки че западните държави предупредиха Иран да не изнася оръжието.

“Опитите на Иран също да предостави на Русия ракети по време на войната са осуетени”, е съобщил Барнеа, без да дава повече подробности. “Имам чувството, че скоро ще бъдат осуетени още сделки.“

“Страхуваме се, че руснаците ще предадат на иранците в замяна това, което им липсва, модерни оръжия, които със сигурност ще застрашат нашия мир и може би дори нашето съществуване тук“, е допълнил Барнеа.

“През изминалата година Мосад и неговите съюзници от международната разузнавателна общност са предотвратили 27 ирански атаки срещу евреи и израелци в чужбина. Израел ще поиска различна цена от Иран, ако бъдат засегнати израелци или евреи, включително като се насочи към лицата, вземащи решения, които стоят зад атаките, и като нанесе ответен удар в сърцето на Техеран” е заплашил директорът.

“Отрядите, които бяха заловени, оръжията, които бяха иззети заедно с тях, имаха ясни цели”, е коментирал той, като е отбелязал, че покушенията са извършени “по целия свят, в Европа, Африка, Далечния изток и Южна Америка”.

“И всичко това под ръководството и напътствията на Иран. Свидетели сме на значително увеличаване на опитите за нанасяне на вреда на евреи и израелци по целия свят и дори сега, в този момент, работим по следенето на иранските и марионетните отряди, за да им попречим да убиват евреи и израелци по целия свят”, е продължил Барнеа.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник