София, 16 декември /Борислава Бибиновска, Теодора Цанева, БТА/
Цената на електроенергията, топлинната енергия и ВиК услугите на регулиран пазар да се запази на нивата от 16 декември т.г. до 31 март 2022 г. Това реши парламентът, който наложи мораториум върху цените.
В гласуването участваха 138 депутати. 132-ма от тях бяха “за”, “против” – четирима, а двама се въздържаха. Решението влиза в сила след обнародването му в “Държавен вестник”. То беше подкрепено от депутати от “Продължаваме Промяната”/ПП/, “БСП за България”, “Има такъв народ” /ИТН/, “Демократична България” и “Възраждане”. “Против” бяха трима депутати от ГЕРБ-СДС и един от ИТН. Двама от ДБ се въздържаха. ДПС не участваха в гласуването.
Отхвърлено беше предложението на Делян Добрев от ГЕРБ-СДС в мораториума да се въведе изключение относно определянето на прогнозната пазарна цена на електроенергията от ВЕИ. Той се мотивира с това, че мораториумът ще доведе до свръхсубсидиране на ВЕИ. Искането беше отхвърлено и при прегласуването, поискано на Тома Биков от ГЕРБ-СДС, който предупреди, че ако се отхвърли това предложение, това е лобистко гласуване.
Не беше прието и предложението на Ангел Георгиев от “Възраждане” мораториумът да важи до 30 април 2022 г.
Депутатите отхвърлиха и искането на Рамадан Аталай от ДПС парламентът да отмени решението си за мораториума от вчера. По думите му задържането на цените крие риск за цялата енергийна система.
По време на разискванията депутатите се обединиха около мнението, че изпълнителната власт трябва да инициира мерки за справяне с енергийната криза и да предложи стратегия.
Въвеждането на мораториума върху цените на тока, парното и водата беше прието в зала още вчера по предложение на ГЕРБ-СДС. Решението беше прецизирано на извънредно заседание на временната парламентарна комисия за въпросите с енергийната криза и предложение за справяне с нея. Причината е, че според управляващото мнозинство от ПП, БСП, ИТН и ДБ трябваше да бъде уточнен срокът на действия.