• Още една монета е много ценна за нумизматите – 2 лева от 1976 г., отсечена по случай 100 години от Априлското въстание

От соцпериода си имаме и една доста митична и с интересна история, а именно 2-те стотинки от 1981 г., пише Стандарт нюз бг.

В чест на 13 века от създаването на България БНБ решава да смени обичайния надпис на обикновените разменни монети и вместо „Народна република България“ на тях да пише „Хиляда и триста години България“.

В Монетния двор забравят да сменят матриците на 1 и 2 стотинки и така са изсечени 20 монети от 2 стотинки и 137 монети от 1 стотинка, които днес също се продават за суми над 10 000 лева.

Според нумизмати бумът на търсенето в последните години отваря врати и за нерегламентирана търговия с цел бърза и лесна печалба, която процъфтява онлайн.

Още една монета става ценна за нумизматите – 2 лева от 1976 г., отсечена по случай 100 години от Априлското въстание, известна още като “Боримечката”, с имената на въстаналите градове, изписани на гурта (външния кант).

Това е монета, която излиза изключително рядко за продан, може би по-рядко от всяка друга българска монета, а предполагаемата й цена също е петцифрена”,, коментират нумизмати.  https://blitz.bg