Мобилен екип на Столична община помага на колегите си в страната и чужбина при бедствия

0
237

Съвместно учение на Българските военновъздушни сили и дирекция „Аварийна помощ и превенция” към Столична община се проведе днес на рибарския пристан в Балчик. Само за един час военнотранспортен самолет „Спартан“ с екип на столичната дирекция на борда се приземи на военно летище Балчик за провеждане на модул наводнение с участието на спасителни екипи с лодки, помпи, водни диги и друга специализирана техника. “Времето за подготовка, пристигане и действия на място ни отне точно два часа. Тренировката е част от съвместните учения с Българската армия. Идеята е когато дадена община, отдалечена от София, поиска помощ за реакция в различни бедствия, аварии и кризи, да можем ние да дойдем в първия час със „Спартан“-а и оборудването, да помогнем на местната власт първо в спасяването и след това в ликвидирането на последствията“ – разясни задачата на занятието директорът на столичната дирекция Красимир Димитров. Балчик е избран заради отдалечеността.

Той представи на колегите си от Балчик техниката, с която разполагат и в какви ситуации е използвана тя – последно при опустошителните земетресения в Турция и наводненията в с. Каравелово.

Средствата за нея се осигуряват ежегодно от Столична община и от Междуведомствената комисия при бедствия, аварии и кризи. „Нашата работа е основно превенция, а след това търсене, спасяване и ликвидиране на последствия“, подчерта Димитров. Екипът, който ръководи, е от 60 души, напълно обучени. Предстоят курсове в Центъра за професионално обучение в Монтана. „Постоянно тренираме по европейски проекти, така че да сме готови за всяка една ситуация на територията на страната и в чужбина. Идеята е съвместно сътрудничество между всички кметове на населени места в България, в случай на нужда да търсят нашата помощ“ – посочи ръководителят.

За реакция при кризи Балчик разполага с доброволно формирование, което е оборудвано само с най-необходимото. Нивата са съвсем различни. Задачите на това учение са да се види как може този мобилен екип, във взаимодействие с ВВС, да бъде там, където се налага – коментираха от общинско звено “Сигурност” при Община Балчик.

 Албена Иванова – кореспондент на Радио Варна в Балчик