Млад лекар загина в Стара планина

0
1300

Лекарят Марио Шкодров е туристът, който беше открит мъртъв в Централния Балкан, след като два дни беше издирван от спасители. Трагедията се е случила дни преди той да навърши 27 години, съобщиха от  Александровска болница, където д-р Шкодров е работил в спешното отделение.

Планински спасители от шест града издирваха изчезналия мъж, който беше в неизвестност от вечерта на 10 декември. Той е тръгнал около 16 часа от хижа “Добрила” в лошо време. За последно се обадил на хижаря в хижа “Амбарица”, където възнамерявал да стигне, за да съобщи, че се губи. Според Емил Нешев от ПСС именно късното тръгване в лошо време е станало причина за трагедията. Общо 30 спасители са участвали в търсенето между хижите Амбарица и Добрила. В планината видимостта е била едва 40 метра. По билата вятърът бил с пориви до 65 км/час, а снежната покривка е около 20 сантиметра.

В неделя (16 декември) той щеше да навърши 27 години, ако нелеп инцидент в планината не бе отнел живота му, пишат колегите му от Александровска болница. “Останал без родители, д-р Шкодров завършва образованието си в Медицински университет – София като стипендиант по програмата на ФПББ „Готови за успех” в подкрепа на отлични ученици и студенти, загубили единия или и двамата си родители. Той е един от малкото лекари, които избират трудна специалност, каквато е спешната медицина, въпреки възможностите, които има като сирак и отличен студент. Много пъти участва доброволно и безвъзмездно в прегледите на възрастни хора от Северозападна България, организирани от Фондация “Направи добро – Александровска” и партньори. От тази година младият лекар започна да специализира „Спешна медицина“ и бе част от екипа на Спешното отделение в УМБАЛ „Александровска“.

Въпреки краткия му житейски и професионален път, ще запомним д-р Шкодров с неговата усмивка, с голямото му сърце, кураж и желание да откликва на всеки зов за помощ, винаги готов да се себераздава и да твори добро”. https://www.vesti.bg