Мицкоски чакал България да одобри присъединяването на РСМ към ЕС, за да променят Конституцията си

0
9


В интервюто Мицкоски отново засегна въпроса за присъединяването на РСМ към ЕС и условията, които трябва да изпълни Скопие.
„В Договора за добросъседство с България не се посочва, че трябва да има конституционни промени. Ще осъществим промените, когато България ратифицира споразумението за присъединяване на Северна Македония към ЕС. Голям брой европейски и световни дипломати гледат със симпатия на нашите аргументи и позиции“.

Това заяви македонският премиер Християн Мицкоски при гостуването си в телевизия „Сител“. В интервюто Мицкоски отново засегна въпроса за присъединяването на РСМ към ЕС и условията, които трябва да изпълни Скопие.

„Многостранен или двустранен е проблемът? Какво е посланието? Чуваме объркващи звуци и изявления от София. Надявам се, че след като обществото се консолидира след изборите, ще имаме по-ясна картина и ще получим окончателни послания. Казваме, че когато българският парламент ратифицира споразумението за присъединяване на страната към ЕС, тогава конституционните промени ще бъдат валидни“, подчерта македонският премиер.

Той отново не пропусна възможността да се изтъкне като политик, отстояващ националните „интереси на страната“, каквото и да му струва.

„Голям брой европейски и световни дипломати гледат със симпатия на нашите аргументи и позиции, свързани с възможното решение, което предлагаме и за което говорим през изминалия период. И накрая, на нас като държава се гледа като на партньор, а не като на нещо, което трябва да бъде подкупено. Мисля, че възстановихме доверието и достойнството си на международната сцена. Може би е по-трудно като по-малка държава да защитаваме националните интереси, но докато аз ръководя правителството, националните интереси ще бъдат защитавани и ще бъдат отстоявани“, заяви Мицкоски.

„Очаквам тази тема да бъде приключена през следващия период, за да можем да деблокираме процеса и да започнем преговори“, добави той, съобщи БГНЕС.





Източник 24часа