• Алтънбашев пратил последен есемес на Ториното, а полицаите останали озадачени от казаното от приятелката му

Последната следа за отвлечения бизнесмен Александър Алтънбашев, за изчезването на който първо БЛИЦ съобщи, дошла от мобилния му телефон, който бил засечен във вторник в района на Бистрица.

37-годишният компютърен спец бил видян за последно от сестра му Теодора, която подала и сигнал в полицията за мистериозното му изчезване. Тя позвънила на тел. 112 обаче чак вечерта в понеделник, след като видяла мъж с каска на моторист да отключва вратата на апартамента на Александър, а после да бяга с джип, управляван от жена, разказаха от МВР, цитирани от „Телеграф“.

Основната версия, по която работят криминалистите, е отвличане на мъжа. Втората хипотеза, която се проверява, е, че е възможно младият криптоспец да е решил да избяга безследно, а третата – да е ликвидиран.

Объркването

Алтънбашев се видял за последно със сестра си Теодора в понеделник сутринта. Тя го закарала на среща с мистериозен човек пред кино „Арена-Младост“. Той й споделил, че с въпросния човек щели да пътуват в Пловдив, станало ясно в хода на разследването.

Около обяд сестрата забелязала, че млад мъж с цветна каска на моторист отключва вратата на апартамента му в кв. „Борово“. Теодора живеела в жилището точно срещу неговото и забелязала, че човекът отключва, а не разбива вратата. Това й се строило странно, тъй като само тя и Александър имали ключове, споделила тя пред криминалистите.

После питала дали брат й го е пратил, а мотористът само казал, че „трябва да бяга“ и изчезнал бързо.

Жената се притеснила и започнала да звъни на Алтънбашев. Набирала го и по месинджър, докато й вдигнал.

Криптотърговецът звучал изключително странно според нея, като казал, че трябвало да ходи в Бургас или Варна, след което прекъснала всякаква връзка с него. Въпреки опитите да се свърже пак с брат си Теодора не успяла и вечерта подала сигнал в полицията. На място ченгетата заварили жилището разхвърляно, сякаш някой е тършувал и търсил нещо.

Дамата

На място била извикана за показания и приятелката на Александър – Кристина, която споделила само две неща. Че не знае да е имал врагове и че няма близки приятели въпреки това, което демонстрира в профилите си в социалните мрежи, което озадачило ченгетата. Според девойката компютърният гений не бил в депресия, не е имал и психическо разстройство, което да го провокира да изчезне така мистериозно.

В същото време униформени обиколили района и събрали записите от видеокамерите в района на блока на Алтънбашев на ул. „Ворино“ в кв. „Борово“. От тях станало ясно, че мотористът духнал с джип, управляван от жена и със затъмнени задни стъкла. Видеоклиповете показали, че возилото карало с бясна скорост при оттеглянето си.

Оперативно

Разследващите засекли, че последната клетка на телефона на Александър е в района на Околовръстното край Бистрица във вторник, след което се изпарява и най-вероятно мобилният апарат е унищожен. По оперативна информация от джиесема на Алтънбашев са изпратени 3 есемеса, като последният е до номер, използван от криминално проявен мъж с прякор Ториното.

Близки на Алтънбашев разказали още, че той е много богат и имал големи суми по сметки, паролите за тях държал в сейф в банка. Скрил ги там след последното си пътуване до Африка.

Луд фен е на сафаритата в Африка и моторите

Александър Алтънбашев е луд фен на сафаритата в Африка и други екзотични държави. Профилите му в социалните мрежи разкриват как позира пред лъвове и тигри, но интересното е, че има малко приятели и въпреки че е компютърен гений, има малко харесвания.

Други дестинации, от които се е показал Александър, са Испания, Португалия, Камбоджа и т.н.

Другата страст на компютърния спец са моторите. На десетки снимки е яхнал мощно возило, посетил е и ралита.

Само на няколко снимки изчезналият бизнесмен е качвал информация за биткойни и борси, като там отговаря на въпроси на познати, прави и прогнози за сривове на пазарите.

Върти фирма за биткойни

Проверка в регистрите показва, че Александър Алтънбашев е управител и собственик на „Еста консултинг“ ЕООД. След като завършва висше образование в УНСС, започва да се занимава с криптовалути.

В десетки свои интервюта споделя, че този бизнес с виртуалните валути има най-голямо бъдеще, но хората, които трябва да инвестират в него, трябва да са наясно и с рисковете.

https://blitz.bg