• Полша поиска да намали вноса на захар от Украйна, пише новинарският портал Onet.

Заместник-министърът на земеделието Михал Колоджейчак се обърна към властите с молба да ограничат притока на продукти в страната.

„Днес се обръщам към Министерството на здравеопазването с молба Санитарно-епидемиологичната агенция да извърши пълен надзор на всяка партида захар, която ще влезе в Полша, защото не вярвам на вносителите, които сами определят, че тази захар е добра“, каза Колоджейчак по време на пресконференция в понеделник в Люблин.

Той добави, че от 2011 г. захарта е изключена от санитарно-епидемиологичния контрол. „Търговията с нея е разрешена просто въз основа на украински документи, на които аз лично нямам доверие и знам, че тези, които могат да внасят тази захар, могат да пропуснат определени процедури“, каза той.

Според Kolodziejczak, по време на една от последните проверки на границата с Украйна, той открива, че партидата захар, която е помирисал, има странна миризма: „Това беше потвърдено от служители, които имаха проба от захар на масата си. Странно ми е, че тази захар попада в магазините – и в същото време може да мирише странно. Е, за мен това е недопустимо“.

Заместник-министърът отбеляза, че количеството захар, внесено в Полша от 1 януари, се изчислява. „Всяка партида захар е придружена от договор, който посочва колко (…) този продукт ще пристигне в Полша през следващите седмици. Преброяваме всички договори и определяме колко захар ще постъпи – според договорите – през следващите седмици или месеци до средата на годината“, обясни той.

Според заместник-министъра има голяма вероятност стоките, които влизат в страната, да бъдат изпратени в Литва и след това върнати в Полша без контрола на полската ветеринарна инспекция.  rusvesna.su