Министър Хинков за заплатите в Спешна помощ: Увеличението никак не е малко

0
138

©

Постигнали сме увеличение на заплатите в Спешна помощ в порядъка на 22%, което никак не е малко. Това каза здравният министър Христо Хинков на извънреден брифинг във ведомството в отговор на протестиращите медици, предаде репортер на “Фокус”.

“От гледна точка на ситуацията в страната, от гледна точка на желанието ни да влезем в 3% дефицит – увеличението на заплатите никак не е малко. Многократно това нещо го бяхме заявили на синдикат “Защита”, който е долу под нашите прозорци”, каза той.

“Аз лично съм се срещал четири-пет пъти с тях и съм бил толерантен към исканията и проблеми им, опитвал съм се да разбера всичко това, но не разбирам методите им. Най-лесно е да се иска и подава оставка, но трябва да се разбере какъв е проблемът в дълбочина, а той забатачен от много време насам и в никакъв случай не може да се реши за два месеца. Проблемът е свързан с това, че заплатите в тези важни сектори действително не са били обект на внимание на предишни ръководства. Не искам да хвърлям вината”, добави министърът.

Министър Хинков сподели, че в разговорите със “Защита” на Тристранния отраслов съвет са представили три варианта, които бяха свързани и с предложението на синдиката. “След анализ на тяхното предложение се видя, че исканията им надвишават 30 милиона лева, което надминава бюджета”, посочи той.

“Тази есен се планират разговори по новия Колективен трудов договор, но за да има компенсирани промени за заплати, те трябва да се заложат сега“, посочи зам.-министър д-р Бойко Пенков. Той обяви, че гласуваното увеличение на заплатите ще запази баланса между отделните категории служители в спешните звена.

След договорения ръст от 22% на възнагражденията на работещите в спешна помощ, лекар с две специалности ще получава средно 3300 лева, а специалист по здравни грижи – 2245 лв. Основната брутна месечна заплата на шофьорите пък става 1500 лева. “Общата сума, която ще бъде разпределена за работни заплати в ЦСМП от 1 август до края на годината, е около 22 млн. лв.“, обобщи д-р Пенков.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Source