• “Наш приоритет е запазването на човешкия живот”, каза Христо Алексиев

Заседналият край Камен бряг кораб Vera Su потъва. Това обяви министърът на транспорта Христо Алексиев, цитиран от NOVA.

“В хамбара се пълни вода – това е установено, което означава, че корабът потъва”, съобщи той.

“Наш приоритет е запазването на човешкия живот. Затова действахме превантивно и снощи изградихме съоръжение, за да може екипажът да бъде евакуиран”, добави Алексиев.

Екипажът все още не дава съгласие да бъде евакуиран, но държавата е в готовност.

“Ситуацията е много сложна… От бряг е много трудна всякаква операция, защото не можем да вкараме тежка техника, защото това е защитена зона “Натура 2000″, не е удачно да унищожаваме допълнително околната среда. А и последните дни има много високи вълни, поради силния вятър е рискована и операция по въздух”, добави министърът.

“Имаме и становище от Европейската агенция за морска безопасност, че това не е опасен товар”, каза още той.

“Задържането на кораба на първия ден от инцидента ще се възприеме като враждебен акт от страна на държавата и груба намеса в търговските взаимоотношения. Държавата трябва да действа адекватно, не като пиратска държава. Ако беше опасен товар – някой може да каже – защо не се намесят от първия ден, но това не е опасен товар и действие, незабавно от страна на държавата, без да се даде възможност на корабособственика да реагира, е враждебен акт и грубо нарушение на всички европейски норми за корабоплаване”, каза Алексиев. Той беше категоричен, че следи ситуацията от първия ден.

Ако екипажът слезе от кораба, той може да бъде обявен за ничий, обясни още министърът.

Министър Асен Личев обясни, че започва учестено пробване. Сутрешната проба е показала по-ниско съдържание на амониев азот, отколкото вчера. Личев каза още, че ще бъде направен мониторинг в радиус от 1 километър.

Снимки: Красимир КРЪСТЕВ

https://www.vesti.bg/