При изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили изгуби радиовръзка и изчезна от радарите в 00:45 ч. днес край Шабла, по време на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла – 21“. Пилотът на изтребителя е майор Валентин Терзиев от 3-а авиационна база Граф Игнатиево, на длъжност началник щаб на ескадрила. 47-годишният майор Валентин Терзиев е сред най-опитните асове в авиобазата в Граф Игнатиево по летателни часове.

Управляваният от него самолет падна в открито море край Шабла по време на учение. Терзиев е изпълнявал задача по отстрел на светеща парашутна мишена нощем, което се смята за едно от най-трудните упражнения, защото има риск от загуба на ориентация.  Въпреки това майорът бил достатъчно опитен, за да се справи без големи проблеми, твърдят колегите му. Майорът, който е родом от Варна, е участвал в съвместно учение със сръбските ВВС край Шабла, което започна на 7 юни и трябваше да продължи до 11 юни. След трагедията с майор Терзиев, ученията бяха прекратени.

Веднага започна операция по търсене и спасяване на пилота. В нея участваха сили и средства от състава на Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Гранична полиция и Военновъздушните сили.

В спасителната акция участваха два вертолета „Пантер“ от авиобаза „Чайка“, две корвети – „Решителни“ и „Бодри“, минен ловец „Цибър“, водолазен катер „Никола Фурнаджиев“ и катер на Главна дирекция „Гранична полиция“. Военнослужещите от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби извършваха издирвателната операция в морски води на 11 км изток-югоизток от Шабла.

Малко преди обяд БЛА Aerosonde Mk 4.7 на СКСО откри маслени петна в морето на мястото на катастрофата. На мястото, открито от дрона, е насочен вертолет AS565MB Panther, който открива във водата парчета от самолета и спасителна жилетка.

След това към мястото са насочени корабите на ВМС корвета 14 “Бодри”, корвета 13 “Решетелни”, минен ловец 32 “Цибър”, спасителен кораб 224 “Протео” и водолазен катер.

Пилоти обясниха, че когато се пилотира изтребител нощем, поради отраженията на звездите във водата, е възможно пилотът да загуби пространствено ориентиране. “Няма информация за точното място, където изтребителят се е разбил край Шабла, но е ясен районът”, уточни по-рано служебният министър на отбраната Георги Панайотов. “Няма и информация дали пилотът е катапултирал”, допълни той.

В 15 часа във Варна премиерът Стефан Янев, военният министър Георги Панайотов и Началникът на ВВС генерал-майор Димитър Петров дадоха брифинг за журналисти.

„Издирвателните операции продължават, но надеждите за намирането на пилота не са големи. Днес до края на деня ще бъде взето решение как да продължи операцията“, заяви премиерът Стефан Янев. По думите му черната кутия не е намерена, но са намерени материали, които са обект на разучаване. След това подчерта, че операцията ще продължи и в следващите дни. “Едно от местата, където може да са останките на самолета, са на около 70 метра под водата. Може да участват и съюзни сили, за да бъдат извадени”, добави той.

Янев уточни, че самолетът е изпълнявал задача по “светеща цел”. “По време на полета майор Валентин Терзиев е изпълнявал задача “светеща цел”. Летящата цел се е отворила и е започнала с голяма вертикална скорост да пада. При извършване на маневрата Терзиев е поразил целта и е докладвал. Малко след това връзката е нарушена”, обясни още Стефан Янев. Той бе категоричен ,че състоянието на самолета е било добро. “Причината може да бъде всякаква. Към майор Терзиев няма забележки по работата му”, добави премиерът.

Шефът на ВВС генерал-майор Димитър Петров подчерта, че проверката на техниката е постоянна и минава през различни етапи. Това е всеобхватен процес, който се контролира на различни нива.

Министърът на отбраната Георги Панайотов пък  заяви, че Терзиев има опит с нощните полети и добави, че жизненият цикъл на самолетите МиГ- 29 е до 2030 г.

Началникът на отбраната Емил Ефтимов даде да се разбере, че операцията продължава, докато не се загуби последна надежда. Той поддържал връзка с началниците на отбраната на съседните държави. Според него до дълбочина до 100 метра може и сами да извадим останките на самолета, без помощ на съюзниците.

НДТ