В XXIII-ият национален фестивал на любителските театри “Каварна 2021” голямата награда се присъди на спектакъла „Опечалена фамилия” от Бранислав Нушич

0
733

На официална церемония кметът Елена Балтаджиева награди с плакети и грамоти отличените участници от XXIII Национален фестивал на любителските театри „Каварна 2021”. От 5 до 9 юни градът беше театрална столица и приюти над 220-ет любители актьори и 17-ет театрални състава от цяла България.

„Магията на сцената, силата на словото, безкористният труд на любителите актьори, докоснаха една или друга струна на нашата мисъл и душевност. Заставам зад думите на проф.Гочо Гочев и добавям, че „Театърът не може да умре“, докато има изразена ярка обич и от двете страни – аплодираща публика и тези,  които я създават и отстояват“ – каза на закриването на театралния форум кметът на общината и патрон на събитието Елена Балтаджиева.

В дните на театралното изкуство, любителите актьори бяха оценявани от авторитетното жури в състав: Крум Гергицов, Станка Калчева и Йордан Алексиев.

“За мен бе вълнуващ спометът, че съм присъствал на Втория фестивал, на който получих награда, а сега на Двадесет и третия – да стоя от другата страна и да оценявам. Благодаря за поканата!”, сподели Йордан Алексиев, зам.-директор на Театър Български армия – София и оценяващ театралната игра.

За енергията на фестивала и хубавата игра говори пред дошлите да съпреживеят емоцията на награждаванията актрисата от Младежки театър „ Николай Бинев“ каварненката – Станка Калчева.

Театроведът Крум Гергицов и местната поетеса, и журналист Керанка Далакманска, си споделиха спомените си  за един от на-добрите театроведи и критици в България- професор Гочо Гочев.  По повод 108 години от рождението му, бяха положени цветя пред  неговата паметна плоча във фоайето на НЧ „Съгласие – 1890” – Каварна.

Голямата награда на името на професор Гочо Гочев бе присъдена на спектакъла „Опечалена фамилия” от Бранислав Нушич, драматичен театър при НЧ „Съединение 1888” с. Драганово.

Първа награда за спектакъл бе определена за Театрална школа „ТАЛАНТИНО“ при Военен клуб гр. Бургас за спектакъла „Прелестите на изневярата” от Валентин Красногоров, режисьор Станимир Карагьозов.