МЕРКИ СРЕЩУ ЕПИДЕМИЯТА И КОРОНАВИРУСА В ДОБРИЧ. МИЯТ СПИРКИТЕ И АВТОБУСИТЕ С ДЕЗИНФЕКЦИРАЩ РАЗТВОР

0
1036

 

Кметът на Добрич Йордан Йорданов свика заседание на Общинския щаб за действия при бедствия и аварии, предвид усложнената епидемиологична обстановка. Членовете на Щаба бяха запознати с двете заповеди на кмета, касаещи намаляване на риска от разпространение на грипната епидемия и коронавируса. Отменят се всички планирани обществени събития, културни и спортни мероприятия, провеждани на закрито. Детските ясли, градини и социалните заведения продължават работата си при ежедневен медицински контрол и спазване на всички противоепидемични мерки. Клубовете на пенсионера на територията на Община град Добрич преустановяват дейността си. Набелязаха се и допълнителни мерки, сред които измиване на спирките на обществения транспорт с последващо дезинфекциране. Общинското предприятие „Градски транспорт – Добрич“ извършва необходимите превантивни мерки, които включват дезинфекция на автобусите по два пъти на ден и осигуряване на предпазни маски на служителите. Областният съвет на БЧК отменя всички предвидени мероприятия в дейността си. Управителите на здравните заведения запознаха Щаба с възможностите си за поемане на болни при усложняване на обстановката. Кметът на Община град Добрич призовава гражданите и институциите за висока лична и обществена дисциплина за намаляване на риска от разпространение на заболяването.

Агенцията по заетостта ограничава организирането и провеждането на групови форми за предоставяне на посреднчиески и специализирани услуги на търсещи работа и работодатели. До края на месец март се отменя провеждането на планираните трудови борси в страната. Сред тях е и борсата в Добрич, която трябваше да се състои на 26 март.

В Бюрото по труда се преустановяват и груповите форми за професионално ориентиране, кариерно консултиране, мотивиране и консултиране чрез Ателие за търсене на работа на безработни лица. Изнесените услуги в отдалечени населени места и райони чрез мобилните бюра по труда, изнесените работни места и приемни на Центровете за заетост и социално подпомагане ще се предоставят в актуализиран график по дни и часове, осигуряващ равномерно обслужване на малки групи от хора. Ръководството на Агенцията по заетостта вече изпрати на своите служители в страната подробни указания за безопасност във връзка с повишения риск от вирусни /инфекциозни/ респираторни заболявания като набор от превантивни мерки. С цел ограничаване на риска от разпространение на вируса COVID-19, бюрата по труда в страната получават допълнителни инструкции за организация на работата по начин, който да не води до струпване на клиенти в работните помещения. Специално внимание е отделено на необходимостта от повишаване на хигиенните мерки – редовно проветряване, почистване/дезинфекциране на работните помещения /бюра най-малко 4 пъти дневно, както и спазването на добра лична хигиена. Като част от предприетите мерки, Агенцията по заетостта осигурява на служителите предпазни маски.

И от Областния информационен център – Добрич, отмениха планираните в периода март-април 2020 г. информационни събития. В тази връзка, планираното за 17 март събитие с бизнеса ще бъде отложено за неопределена дата. Екипът на Областен информационен център – Добрич ще продължава да предоставя най-актуалната и адекватна информация чрез всички възможни канали, включително и събития, свързани с възможности за финансиране с европейски средства. Всички ще бъдат своевременно информирани и поканени, когато провеждането му стане възможно.

Във връзка със Заповед РД – 09-293/09.03.2020г. на Управителя на Националната здравноосигурителна каса относно регистрирани случаи на COVID-19 в Плевен и Габрово, в РЗОК Добрич е създадена организация за ограничаване на свободния достъп на граждани до работните помещения в касата, като се налага да се изчаква посетителите да бъдат повикани. На партера пред гишето за заверка е необходимо да се спазва дистанция от поне 1м между хората, съобщават от здравната институция. Предприети са и мерки за предпазване на служителите, приемащи документи на граждани – заверка на рецептурни книжки и протоколи, издаване /преиздаване  на здравноосигурителни книжки и др., като препоръката е да се ползват защитни маски и работните плотове да се дезинфекцират.

На обособени места е изнесена информация за предприетите мерки

Ръководството на РЗОК Добрич най-учтиво моли жителите на областта да отложат посещението си, ако не е спешно до второ нареждане, за да бъдат спазени препоръките във връзка с регистрираните случаи на COVID-19 на територията на РБ.

Благотворителният концерт „Аз обичам Добрич“ също бе отменен. „Със съжаление ви обявяваме, че плануваният за 11.03 концерт се отлага, съобразявайки се със заповедта на кмета на град Добрич – г-н Йордан Йорданов, в която е изрично забранено струпването на много хора на едно място и привеждането на социални мероприятия. Билетите ще ВАЖАТ за дата за провеждане на концерта, която съвсем скоро ще бъде обявена. Приятен ден, приятели!“ Това съобщават от организаторите Интеракт клуб – Добрич. Концертът е благотворителен и е за монтиране на обемни букви „Аз обичам Добрич“.

Във връзка с решението на Министерски съвет за забрана на всички културни и спортни прояви в страната, Регионална библиотека “Дора Габе” също отменя събитията от културния си афиш до второ нареждане. НДТ