Мей няма план „Б”: „Брекзит” на 29-ти или оставаме

0
1185

Британският премиер Тереза Мей заяви днес, че няма план „Б” за „Брекзит” и ще се опита да намери изход като преговаря с Европейския съюз за отстъпки и оставяне на отворена границата между Ейре и Северна Ирландия.

Мей отхвърли призивите за отлагане на излизането на Великобритания от ЕС след датата 29-ти март.

„Що се отнася до предпазния механизъм, въпреки промените, които договорихме, остават два основни проблема”, заяви премиерът пред парламента. Това са „опасенията, че ще останем хванати в капана (на предпазния механизъм) завинаги и безпокойството за потенциалното му влияние върху нашия съюз, ако Северна Ирландия бъде третирана различно от останалата част от Обединеното кралство”.

Мей каза, че планира да обсъди въпроса тази седмица с депутатите, преди да представи „заключенията от тези разговори пред ЕС”.

След като договореното между британското правителство и Брюксел споразумение за „Брекзит” бе отхвърлено от 432 депутати миналата седмица, Мей търси начин да осигури сделка, която ще бъде приета в парламента.

Тя посочи, че не може да изключва варианта за т. нар. „твърд” „Брекзит” – без сделка, тъй като все още няма решение, а ЕС надали ще се съгласи да удължи срока на действие на Член 50, без да има одобрен от британския парламент план.

По думите ѝ единственият вариант да се избегне излизане, ако парламентът не може да одобри споразумение, е отказване от процедурата по Член 50. Мей обаче добави, че това би било неизпълнение на волята на народа, изразена на референдума за „Брекзит”.

Според нея евентуален втори референдум ще подкопае доверието в демокрацията във Великобритания.

„Отчитайки резултатите от гласуването миналата седмица, е очевидно, че подходът на правителството трябва да се промени и той ще се промени”, каза Мей. „Искам да дам гаранции на Камарата на общините, че ще се опитаме да чуем колкото може по-голям кръг от мнения извън правителството. В това число парламентът трябва да има възможността да каже какво мисли и в пълна степен да вземе участие в тези решения”.

Мей съобщи още, че британското правителство отменя таксата при подаване на молби от европейски граждани за постоянно пребиваване във Великобритания след 30 март.

Таксата при подаване на молба ще продължи да се събира дотогава, но регистриралите се до тази дата ще получат парите си обратно. За нерегистриралите се съществува опасност от депортиране.