• Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, съобщи Би Би Си. Съдът в Хага е издал и заповед за арест на детския омбудсман на Русия – пълномощника по правата на детето Мария Лвова-Белова. За заповедта на МНС съобщиха ТАСС и Униан.

“Днес, 17 март 2023 година Втора палата за досъдебно разбирателство на Международния наказателен съд издаде заповеди за арест срещу две лица в контекста на ситуацията в Украйна: г-н Владимир Владимирович Путин и г-жа Мария Алексеевна Лвова-Белова”, се казва прессъобщението на МНС.

  • Г-н Владимир Владимирович Путин, роден на 7 октомври 1952 г., президент на Руската федерация, се твърди, че е отговорен за военното престъпление за незаконна депортация на население (деца) и за незаконно прехвърляне на население (деца) от окупирани райони на Украйна към Русия Федерация (съгласно член 8(2)(a)(vii) и 8(2)(b)(VIII) от Римския статут). Твърди се, че престъпленията са извършени в окупираната украинска територия най-малко от 24 февруари 2022 г. Има разумни основания да се смята, че г-н Путин носи лична наказателна отговорност за гореспоменатите престъпления, (i) за извършване на действията пряко, съвместно с други и/или чрез други (член 25, параграф 3, буква а) от Римския статут) и (ii) за неуспеха му да упражни надлежен контрол върху цивилни и военни подчинени, които са извършили действията,
  • Г-жа Мария Алексеевна Лвова-Белова, родена на 25 октомври 1984 г., комисар по правата на детето в кабинета на президента на Руската федерация, е отговорна за военното престъпление за незаконно депортиране на население (деца) и това за незаконно преместване на население (деца) от окупирани райони на Украйна към Руската федерация (съгласно членове 8(2)(a)(VII) и 8(2)(b)(VIII) от Римския статут). Твърди се, че престъпленията са извършени в окупираната територия на Украйна най-малко от 24 февруари 2022 г. Има разумни основания да се смята, че г-жа Лвова-Белова носи индивидуална наказателна отговорност за горепосочените престъпления, тъй като е извършила деянията пряко, съвместно с други и/или чрез други (член 25, параграф 3, буква а) от Римския статут).

Съдебният състав е преценил въз основа на молбите на прокуратурата от 22 февруари 2023 г., че има разумни основания да се смята, че всеки от заподозрените носи отговорност за военното престъпление за незаконно депортиране на население иза незаконно преместване на население от окупирани райони на Украйна към Руската федерация, в ущърб на украинските деца.

По преценка на съда заповедите са засекретени, за да се защитят жертвите и свидетелите, както и да се защити разследването. Независимо от това, имайки предвид, че поведението, разглеждано в настоящата ситуация продължава и в момента и, че общественото съзнание за заповедите може да допринесе за предотвратяването на по-нататъшно извършване на престъпления, съдът е счел, че е в интерес на правосъдието да упълномощи секретариата да оповести публично съществуването на заповедите за арест, имената на заподозрените, престъпленията, за които са издадени заповедите, и видовете отговорност, установени от камарата.

Горепосочените заповеди за задържане са издадени по молби, подадени от прокуратурата на 22 февруари 2023 г.

В четвъртък за това, че извеждането на украински деца на територията на Русия може да бъде считано за военно престъпление се обяви следствената комисия на ООН.

Заповедта за арест на руския президент Владимир Путин за военни престъпления, издадена от Международния наказателен съд, “е само началото”, каза в петък Андрий Ермак, ръководител на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски. Главният прокурор на Украйна Андрий Костин определи хода на МНС като “историческо решение”. Решението на МНС има “историческо значение за Украйна и цялата международна правна система”, каза Костин.

Москва отхвърли твърденията за военни престъпления по време на инвазията, а минути след оповестяването на решението говорителката на МВнР на Руската федерация Мария Захарова обяви, че Русия не попада под юрисдикцията на МНС.

“Решенията на Международния наказателен съд нямат никакво значение за страната ни, включително и от правна гледна точка.
Русия не е участник в Римския статут на Международния наказателен съд и няма задължения по него. Русия не си сътрудничи с този орган и възможните „предписания“ за арест, идващи от Международния съд, ще бъдат правно нищожни за нас”, обяви говорителят на МВнР Мария Захарова.
Руски депутати акцентират на това, че “голяма част” от страните по света не са ратифицирали Римския статут, но от своя страна изданието “Можем объяснить” обяснява, какво означава освен от морална гледна точка, издаването на заповедта от МНС. Не че руският президент пътува много в чужбина, но заповедта от Хага го прави буквално закотвен в Русия. Путин не може да пътува в страни, които са ратифицирали Римския статут, както и в тези, които признават юрисдикцията на Хагския съд. Теоретически Владимир Путин подлежи на незабавен арест дори, ако кракът му стъпи в Таджикистан, вярната Венецуела, Афганистан или партньорите от БРИКС Бразилия и Република Южна Африка. Руският автократ теоретически може да пътува до Китай, Индия, Израел, Иран и… САЩ, които не признават юрисдикцията на МНС. Самата Русия напусна Римския статут през 2016 година.

Песков каза, че Русия смята решението на МНС за заповед за арест на Путин за нищожно

МОСКВА, 17 март. /ТАСС/. Руската федерация не признава юрисдикцията на Международния наказателен съд (МНС) и смята решенията му за нищожни, каза пред репортери в петък говорителят на руския президент Дмитрий Песков, коментирайки издаването на заповед за арест от този орган на руския лидер Владимир Путин .

„Ние считаме самото поставяне на въпроса за възмутително и неприемливо, Русия, както и редица държави, не признава юрисдикцията на този съд и съответно всякакви решения от този род са нищожни за Руската федерация от гледна точка на гледна точка на закона“, каза говорителят на Кремъл.

„Това всъщност е единственото нещо, което бих искал и мога да ви кажа за това решение“, добави той.

Песков не коментира уточняващия въпрос дали това съдебно решение ще засегне посещенията на Путин в страни, които признават юрисдикцията на МНС: „Нямам какво да добавя по тази тема“.

По-рано в петък стана известно, че МНС е издал заповеди за арест на Путин и президентския комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова.

Международният наказателен съд е създаден с Римския статут от 1998 г. Не е част от ООН и се отчита пред страните, които са ратифицирали статута. Държавите, които не са страни по статута, включват Русия (подписа, но не ратифицира), Съединените щати (подписа, но по-късно се оттегли) и Китай (не подписа статута). През 2016 г. Путин подписа указ, според който Русия няма да стане член на МНС. Според руското външно министерство този съд “не оправда възлаганите на него надежди и не се превърна в наистина независим орган на международното правосъдие”.

САНКТ ПЕТЕРБУРГ, 17 март. /ТАСС/. Мария Львова-Белова, комисар по правата на детето към президента на Руската федерация, нарече издаването на заповед за нейния арест от Международния наказателен съд (МНС) оценка на работата за подпомагане на децата на руски граждани, които се озовават във военни зони .

„Страхотно е, че международната общност оцени работата в помощ на децата на нашата страна, че не ги оставяме в зоните на военни действия, че ги извеждаме, създаваме добри условия за тях, че ги обграждаме с любов, грижовни хора. Имаше санкции от всички страни “, дори от Япония, по отношение на мен, сега – заповед за арест. Чудя се какво ще се случи след това? Е, ние продължаваме да работим”, каза тя пред репортери в петък.

Международният наказателен съд по-рано в петък издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин и Лвова-Белова. В документа се посочва, че те могат да бъдат замесени във „военни престъпления, състоящи се в незаконна депортация на население (деца) и незаконно прехвърляне на население (деца) от окупираните територии на Украйна в Руската федерация“.

МОСКВА, 17 март. /ТАСС/. Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев коментира решението на Международния наказателен съд (МНС) за заповед за арест на руския президент Владимир Путин, придружавайки съответната публикация в своя англоезичен Twitter с тоалетна хартия емотикони.

“Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Владимир Путин. Няма нужда да обясняваме КЪДЕ трябва да се използва този документ”, написа политикът (правописът е запазен).

По-рано в петък стана известно, че МНС е издал заповеди за арест на Путин и президентския комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова.

По-рано прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков, коментирайки евентуалното разглеждане на дела срещу Руската федерация в Международния наказателен съд, подчерта, че Русия не признава юрисдикцията на този съд.

Международният наказателен съд е създаден с Римския статут от 1998 г. Не е част от ООН и се отчита пред страните, които са ратифицирали статута. Държавите, които не са страни по статута, включват Русия (подписа, но не ратифицира), Съединените щати (подписа, но по-късно се оттегли) и Китай (не подписа статута). През 2016 г. Путин подписа указ, според който Русия няма да стане член на МНС. Според руското външно министерство този съд “не оправда възлаганите на него надежди и не се превърна в наистина независим орган на международното правосъдие”.

МОСКВА, 17 март. /ТАСС/. Заповедта на Международния наказателен съд (МНС) за арест на руския президент Владимир Путин и президентския комисар по правата на детето Мария Львова-Белова няма правни последици и основания. Това мнение изрази в петък председателят на комисията по конституционно законодателство и държавно строителство към Съвета на федерацията Андрей Клишас.

„Заповедта на МНС няма правни основания и последствия. Сега не само Русия, но и редица държави-членки на Съвета за сигурност на ООН не признават юрисдикцията на МНС. След като взе такова абсурдно решение, МНС пое по пътя на саморазправата. ликвидация“, написа сенаторът в канала си в Telegram .

Той добави, че Русия трябва незабавно да издаде заповед за арест на всички “съдии” на МНС.

На свой ред Владимир Джабаров, първи заместник-председател на комисията по международни въпроси на Съвета на федерацията, също смята, че “би било добре, ако например Басманният съд на Москва издаде заповед за арест на всички членове на” международния съд в Хага “за това, че с незаконните си провокативни действия нажежава обстановката в света”. „Сигурен съм, че самите членове на този „трибунал“ разбират абсурдността на своите стъпки, но неонацистите от ЕС и НАТО оказват натиск върху тях и те са принудени да вземат решения, които са нищожни от правна гледна точка. гледна точка“, пише парламентаристът.

МНС издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин и президентския комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова. Това се казва в изявление на съда, разпространено в петък. В документа се посочва, че те могат да бъдат замесени във „военни престъпления, състоящи се в незаконна депортация на население (деца) и незаконно прехвърляне на население (деца) от окупираните територии на Украйна в Руската федерация“.