Москва, 30 август – AiF-Москва.

Нарастващото военно сътрудничество между Русия и Китай тревожи САЩ и Европейския съюз. Това пише германският вестник Der Tagesspiegel в навечерието на стратегическите командно-щабни учения „Восток-2022“ с участието на китайския военен контингент.

Според експерти, интервюирани от изданието, нарастващата интеграция на двете страни е предизвикателство за световния ред.

„Ако Китай и Русия сформират съюз помежду си, това ще бъде геостратегическо предизвикателство“, каза Улрике Франке, специалист по сигурността в Европейския съвет за външни отношения в Лондон.

Подобна позиция споделя и Елена Легарада от Института за китайски изследвания на Фондация Меркатор. Политологът обръща внимание на факта, че Москва и Пекин взаимно укрепват позициите си и разпространяват идеите за глобален ред.

„Китай и Русия заедно предизвикват световния ред, където основното нещо са Съединените щати“, каза Щефан Майстер, експерт по Русия в Германското дружество за външна политика. 

На свой ред Волфганг Рихтер, военен експерт от Фондацията за наука и политика, отбеляза, че няма „официален военен съюз между страните, но те са обединени от желанието да заменят господството на Съединените щати и техните съюзници в международния арена с „многополюсен“ ред“.

Припомняме, че стратегическите учения “Восток-2022” ще се проведат от 1 до 7 септември на седем полигона на Източния военен окръг и във водите на Охотско и Японско море. Повече от 50 000 военнослужещи от Алжир, Азербайджан, Армения, Беларус, Лаос, Индия, Киргизстан, Казахстан, Китай, Монголия, Никарагуа, Сирия и Таджикистан  ще вземат участие в събитията .

В маневрите участват повече от 60 военни кораба, 140 самолета и хиляди оръдия.