Медии: Аржентинският президент отхвърля поканата за БРИКС

0
560

БУЕНОС АЙРЕС, 29 декември. /ТАСС/. Аржентинският президент Хавиер Майли официално уведоми членовете на БРИКС, че страната му няма да се присъедини към групата.

Това съобщи телевизионният канал TN .

Според неговия източник в изпратеното писмо аржентинският лидер пише, че в момента не смята за подходящо страната да участва в БРИКС, където Аржентина беше приета след срещата на върха на групата през август.

Според интернет портала Infobae Майли е изпратила официални писма до китайския президент Си Дзинпин, руския президент Владимир Путин, бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва и индийския премиер Нарендра Моди.

Майли встъпи в длъжност като държавен глава на 10 декември. Той многократно е заявявал, че няма намерение да напредва в отношенията с Бразилия, Китай и Русия поради несъгласието си с техните политики, но в същото време твърди, че няма да спре частния бизнес да прави бизнес с тях. Министърът на външните работи на Аржентина Диана Мондино обяви на 30 ноември, че страната няма да се присъедини към БРИКС.

Само не в БРИКС: Русия беше ударена от юг

Миналата неделя новият президент на Аржентина Хавиер Майли встъпи в

Миналата неделя новият президент на Аржентина Хавиер Майли встъпи в служба, екстравагантен демагог, който назовава себе си „ либертарианец “, т.е. „ последовател на всяка независимост “ и „ зложелател на всяка страна “. Но цялата му независимост се свежда до следване тъкмо по фарватера на Съединени американски щати и Израел. Русия загуби Аржентина за най-малко четири години.

Само не в БРИКС

Наукообразните разсъждения на американската и европейска преса за ориста на Аржентина при новия й президент Хавиер Майли, който встъпи в служба предходната неделя, наподобяват или глупави, или цинични. Глупави – в случай че създателите им не схващат в действителност какво се случи на изборите в тази страна. Цинични – в случай че схващат предисторията, само че не престават да жонглират с думите за „ волята на народа “ и „ представителната народна власт “. Все отново си проличава, че в тях има повече цинизъм, в сравнение с нелепост.

И това се случи в Аржентина: триумфът на американските изборни технологии, които стояха зад успеха на Майли. От началото до края той е творение на Съединените щати. Той беше открит измежду куп политически клоуни, които аржентински телевизионни канали поканиха, с цел да покачат личните си рейтинги, и беше „ нараснал “ до точката, в която можеше да съобщи искания за президентския пост. Само преди няколко години никой въобще не знаеше за Майли, като се изключи феновете на разнообразни токшоута.

Задачата на Съединени американски щати беше да предотвратят втори президентски мандат за перонистките социалисти, които при президента Алберто Фернандес интегрираха Аржентина в по този начин наречения ляв завой на Латинска Америка и я вкараха в БРИКС. Страната се готвеше да стане член на БРИКС на 1 януари 2024 година, както беше решено на последната среща на върха на блока в Южна Африка през август.

Членството на Аржентина в БРИКС, дружно с Бразилия, би трансформирало Южна Америка в аванпост на опълчване на хегемонията на Съединени американски щати в Западното полукълбо. Все отново приказваме за двете най-големи и авторитетни страни на континента. Венецуела, Боливия, Куба и други страни от района имаха намерение да последват образеца на Бразилия и Аржентина. Въз основа на това дилемите на Съединени американски щати по време на предизборната акция в Аржентина бяха ясни – да смъкват социалистическото държавно управление с всички налични средства и да предотвратят втория им президентски мандат.

Намериха клоуна

Съединените щати не могат да разчитат на десните сили, които се управляват от извънредно непопулярния политик, някогашния президент Маурисио Макри, който в действителност е политически банкрутирал. В този случай успеха на перонистките социалисти би била неизбежна. Затова, като дяволче от табакера, американските политически стратези измъкнаха телевизионния смешник Майли. Той трябваше бързо да завоюва популярност на ” политик “. Но с какво? С епатажи, шокирайки!

Той притегли вниманието с непоносим циничен език на телевизионния екран, заричане за „ унищожаване на страната “, събаряне на „ кастата “ (както той назовава аржентинската политическа класа, както лява, по този начин и дясна), затваряне на Централната банка и половината министерства, и подмяна на националната валута песо с американския.долар.

И тогава, споделят те, щастието ще пристигна при всички едновременно. Особено при младите аржентинци, до които доближи посредством обществените медии. И какъв е резултатът? За Майли гласоподаваха най-вече младежи – най-безсилната и най-бедната класа във всяко общество когато и да е. Това е целият смисъл на изборната технология.

От друга страна

Майли към този момент съобщи, че макар решението на срещата на върха на БРИКС в Южна Африка, Аржентина няма да се причисли към БРИКС. Така Русия загуби Аржентина най-малко за идващите четири години. Освен това Майли не счита за нужно да крие обстоятелството, че в днешния разграничен свят той е на страната на Съединените щати, където към този момент беше направил аудиенция още преди встъпването в служба. Втората страна, пред която се кланя, е Израел. И там той ще направи първото си посещаване като законен президент.

Освен това измежду гостите, които публично дойдоха в Буенос Айрес за церемонията по встъпване в служба на Майли, е шефът на киевския режим Зеленски, за чиято среща с Майли „ има огромни упования “, както писа испанският El País.

Така Съединените щати майсторски изхвърлиха Аржентина от към този момент огромния кръг от страни, които считат Русия за неоспорим водач в процеса на образуване на многополюсен свят, където няма надмощие на една страна.

Болевият потрес

Но има и различен аспект на това политическо премеждие. Съединените щати дадоха урок на другите страни от Латинска Америка: не гледайте към БРИКС и Русия, другояче ще се случи това, което се случи, или по-точно това, което скоро ще се случи в Аржентина. Сега цяла Латинска Америка, както и целият свят, ще гледат по какъв начин Аржентина се гърчи под икономическите опити на Майли.

В речта си при встъпването в служба Майли даде обещание да се ” бори с хроничните бюджетни дефицити “. Но по какъв начин? Майли има намерение да организира „ шокова терапия “, съзнавайки, че ще става единствено по-лошо.

– сподели Майли.

Майли има намерение изцяло да в профил страната от ръководството на стопанската система, като понижи на половина броя на министерствата, затвори Централната банка и размени националната валута /песото/ с американския $. Той има намерение да се бори с рецесията, като спре печатането на пари и внезапно понижи разноските за всички обществени потребности.

Страната е изправена пред приватизация на държавни предприятия, уволняване на държавни чиновници, понижаване на държавните дотации за публичен превоз, газ, вода и електричество, прекъсване на промените в опазването на здравето, образованието и други обществени сфери. Това е шокът. Разходите за живот на елементарните аржентинци ще се усилят експоненциално.

Майли предлага всички аржентинци освен да затегнат коланите, той предлага фактически да одобряват глада и бедността, тъй че казусът с бюджетния недостиг да бъде решен. Това е, което той назовава ” нужен потрес “. Но дали аржентинците, даже и тези, които са дали своят вот за него, ще се съгласят с това?

Механизмът на шока

Най-интересното е, че една от главните аргументи за инфлацията и бюджетните дефицити се крие в нуждата Аржентина да заплаща несъразмерни лихви по заем от 44 милиарда $ от МВФ, който беше провиснал на Аржентина при държавното управление на президента Макри само, с цел да подсигурява повторното му продобиване на изборите за президент. Изчислението на американците, които пробутаха този заем на МВФ, беше, че постигането на някакъв тип краткотрайно стабилизиране на стопанската система посредством заемите, ще даде късмет на Макри да завоюва.

Но хората въпреки всичко отхвърлиха Макри на изборите. И казусът с изплащането на дълга на МВФ падна върху плещите на президента – социалист Фернандес, който трансферира президентските пълномощия на Майли, и в това време и казусът с дълга към МВФ. Сега Майли упреква социалистическото държавно управление за икономическата рецесия в страната, макар че то също наследи хронична спешна обстановка от предходното дясно държавно управление на Маурисио Макри. В същото време елементарните хора ще преживеят икономическия потрес, осъществен от Майли.

Една от особеностите на Аржентина е, че поредните стопански рецесии са запечатали в груповата памет на аржентинците, че могат да икономисват единствено в долари, а не в песо, чиято стойност непрекъснато пада. Големите скокове на цените се дължат значително на внезапните съмнения в обменния курс.

Ясно е, че в случай че песото се обезцени по отношение на $, тогава аржентинските компании в устрема си да се защитят, автоматизирано стартират да усилват цените, даже в случай че стоките, които продават, са създадени в страната и от локални първични материали, а не вносни.

В същото време в Аржентина имаше няколко валутни курса и съгласно формалния обменен курс на Централната банка песото струваше два пъти повече от пазарния курс. В опит да сплоти обменния курс, Майли има намерение мощно да девалвира песото, което, съчетано с премахването на дотациите за съществени обществени потребности, предвещава скок на инфлацията. А това ще навреди на джобовете на аржентинците.

В очакване на бедствия

Майли се мята по всички страни, непрекъснатите промени в обещанията затрудняват всяко прогнозиране, което подхранва безкрайните спекулации. Основното, което остава, е паниката измежду популацията и упованието на невиждани компликации. И затова, както се чака, „ огромните промени “, които Майли приготвя, евентуално ще се изправят пред обществени митинги. Това евентуално е урокът, на който Съединените щати имат намерение да научат цяла Латинска Америка.

Бившият президент на Аржентина Алберто Фернандес напуща страна, в която 40% от популацията живее под прага на бедността. 56% от децата под 15 години са класифицирани като небогати. Но шоковата терапия, която ултралибералният „ икономист “ Майли приготвя за реализиране на „ бюджетен баланс “, ще усили тези цифри в доста кратковременен проект. И затова има упования, че в Аржентина ще настъпи национално въстание, сходно на това, което се случи в прилежащо Чили през 2019 година

Майли се готви да даде ” недопечен отговор ” на националните митинги, които съзнателно предизвика. Това се потвърждава от назначението на поста министър на сигурността на Патриша Булрих, която към този момент заемаше тази позиция при президента Маурисио Макри. Тя сподели, че написа испанският El País.

Това значи, че тя към този момент е предизвестена за опцията от национално неодобрение. В тази връзка доста от съперниците на Майли споделят, че Аржентина ще се изправи пред цялостен стопански безпорядък и доста обществени проблеми при дясна тирания.

Резултат от изборни операции

Преходът на Аржентина от положение на икономическа рецесия към положение на обществена детонация е отличен метод да се отстрани въпросът за интеграцията в БРИКС, да се измести на назад във времето всяка външнополитическа активност на страната и да се концентрира цялото й внимание върху горящите вътрешни проблеми.

Източник: pogled.info