Италиански учени обобщиха научната основа за това колко е важно да бъдеш в точното време на точното място. И те получиха своя Шнобел-2022. Кой друг?

Церемонията по връчването на Ig Nobel наградите се проведе в Харвардския университет. Тази награда, която първоначално беше замислена като пародия на престижната Нобелова награда, се присъжда за изследвания, които “първо предизвикват смях, а след това те карат да се замислиш”, според организаторите на наградата.

Казваме на кого и за какво са дали Shnobel-2022.

Приложна кардиология. Сърцето на влюбените

Група европейски учени, към които се присъединиха колеги от Аруба (малка островна държава в южната част на Карибите), направиха проучване, в което установиха, че след първата среща сърдечният ритъм на влюбените „започва да се синхронизира“. Това трябва да показва възникващо романтично чувство, както и повишено изпотяване на дланите.

Участниците в експериментите (реални срещи извън лабораторията) носеха очила за проследяване на очите с вградени камери и устройства за измерване на физиологични параметри. И така, учените са открили, че не толкова очевидни сигнали като усмивка, смях, поглед или изражение на лицето говорят за привличане към партньора, а синхронът на сърдечната честота и проводимостта на кожата.

Този механизъм все още не е ясен за изследователите. Но те са уверени, че подобна синхронизация ще помогне за укрепване на социалните връзки в обществото като цяло.

„Литература“. Защо правните документи са толкова неясни

Екип от учени от Канада, САЩ, Обединеното кралство и Австралия анализира масив от правни текстове (общо около 10 милиона думи) и забелязва, че тези документи са ненужно трудни за разбиране. Най-лошо е положението с договорите: те обикновено са написани в страдателен залог и с главни букви на най-неочаквани места, което затруднява четенето и разбирането.

Лауреатите проведоха експерименти с доброволци и установиха, че именно стилът на представяне на правните текстове създава проблеми с разбирането, а не липсата на знания. Учените смятат, че адвокатите трябва да изразяват мислите си по по-прост начин. Но за да могат да направят това, трябва да разберете защо обикновено са склонни да използват тромави и неясни езикови конструкции.

Всъщност може би нарочно го пишат така?

“Биология”. Как да се чифтосват при запек

Бразилски биолози от университета в Сао Пауло се чудеха дали и как запекът влияе върху перспективите за чифтосване на скорпионите. Факт е, че членестоногите от рода Ananteris могат да пуснат опашката си в случай на опасност. В същото време те губят около една четвърт от телесното си тегло и остават без част от храносмилателния тракт, включително ануса. Това предотвратява движението на червата и води до запек. В бъдеще смърт очаква такъв скорпион, но той все още има време да намери партньор и да има потомство.

Наблюденията на учените показват, че загубата на опашка не влияе върху скоростта на движение и други параметри на двигателната активност на членестоноги. С течение на времето обаче скоростта на бягане при мъжете намалява, но при жените не. „Тъй като смъртта от запек отнема няколко месеца, мъжките имат много време, за да намерят партньор и да се размножават“, пишат биолозите в статията си.

“Лекарството”. За ползите от сладолед при химиотерапия

Химиотерапията е изпълнена с много странични ефекти за пациентите с рак, включително възпаление на лигавиците им. Изследователи от Медицинския университет във Варшава предполагат, че този ефект може да бъде намален чрез охлаждане на устата на пациента, докато се прилага лекарството със сладолед.

Учените анализирали състоянието на 74 пациенти. Някои от тях изядоха три порции сладолед от болничния бюфет след сеанс на химиотерапия. Оказа се, че имат страничен ефект, който се развива два пъти по-рядко от останалите. Полските лекари се надяват, че сладоледът “криотерапия” ще бъде добър начин за справяне с поне един негативен ефект от токсичната химиотерапия.

“Инженерство”. Колко пръста са необходими, за да се отвори една врата

Група японски изследователи от Технологичния институт Чиба бяха наградени за опит да намерят най-добрия начин хората да „използват пръстите си, когато въртят копче“. Казано по-просто, те искаха да разберат колко пръста са необходими, за да се отвори лесно една врата.

Победителите анализираха ситуацията за сферични дръжки на врати с различни диаметри. Така те успяха да установят при какъв диаметър въртим дръжката с два пръста и при какъв диаметър вече използваме три пръста или повече. Освен това японците са научили как точно се движат пръстите на човек при отваряне на врата.

Учените смятат резултатите от работата си за много полезни – те ще бъдат полезни за по-точно проектиране на дръжките на вратите. „В дизайнерската индустрия много хора изучават подобно несъзнателно човешко поведение и ние също го направихме“, каза Ген Мацузаки , водещ автор на изследването, по време на излъчването на церемонията по награждаването.

“История на изкуството”. Какво имаше в клизмата на индианците от маите

Холандски фармаколози проведоха проучване, озаглавено „Интердисциплинарен подход към сцените с ритуална клизма върху древна керамика на маите“. След като изследвали класическите образци на тази керамика, учените забелязали, че те имат много сцени с клизми и направили откритието, че индианците от Месаамерика практикували ректално опиянение.

„Тази идея противоречи на традиционното мнение, че древните маи са били съзерцателен народ, който не се е отдавал на ритуален екстаз“, пишат изследователите. Те споменават керамика, изобразяваща повръщан човек и заключават, че това е причината маите да изберат ректалното приложение на алкохол. И не само алкохол. След като внимателно анализираха рисунките върху керамиката, учените разбраха, че маите са инжектирали цял арсенал от психоактивни вещества в ректума си, включително тютюн и инфузии с различни цветове.

Чудно ли е обаче, тъй като изследването е проведено в Холандия.

Награда за мир. Инструкции за клюките

Международен екип от учени, ръководен от китаеца Джунхуи Ву  , получи Нобеловата награда за мир за разработването на алгоритъм, който помага на клюкарите да разберат кога е най-добре да кажат истината и кога да излъжат. „Честност и нечестност в стратегиите за клюки: анализ на взаимозависимостта на пригодността“ беше заглавието на тяхната статия.

Изследователите са моделирали четири игрови ситуации, в които участват двама събеседници. В единия случай разпространението на клюки беше от полза и за двамата, в другия не беше в ущърб на никого, в другите два беше от полза само за една от страните. Оказа се, че ако значението на събеседника за вас съответства на очаквания ефект от разпространението на клюки, по-добре е да бъдете честни в разговора с него. Ако се различават, можете да излъжете.

“Физика”. Патета в редиците

Наградата по физика бе присъдена на учени от Китай, Великобритания, Турция и САЩ. Те се опитаха да разберат на какъв принцип патетата се подреждат, плувайки след майката патица. След като изчислиха съпротивлението на вълните, изследователите разбраха, че от третото патенце в редиците се появява феноменът на така наречената разрушителна интерференция. Това води до факта, че вълните не забавят мацката, а напротив, я тласкат напред.

“Икономика”. Талантът е второстепенен

Италианските икономисти получиха своя Шнобел, защото доказаха, че успехът най-често идва не при талантливите хора, а при късметлиите. С други думи, важно е да сте в точното време на точното място. А талантът, отдадеността и старанието, оказва се, са на втори план.

“Инженеринг на безопасността”. Пази се, лосове!

В тази номинация наградата беше присъдена на шведа Магнус Генс от Кралския технологичен институт. Той проектира манекен лос за тестване на автомобилни катастрофи. Изследователят се надява, че това ще направи възможно създаването на автомобили, които са по-безопасни както за животните, с които колата може да се сблъска, така и за пътниците.