Българката надви драматично Ализе Корне и е на 1/4-финал срещу Серина Уилямс

Завърналата се в професионалния тенис след тригодишно отсъствие Цветана Пиронкова срази французойката Ализе Корне с 6:4, 6:7 (5), 6:3 и за първи път в историята се класира за 1/4-финалите на US Open. Следващата съперничка на българката е носителката на 23 титли от Големия шлем Серина Уилямс.

 

Картина от срещата – ТУК

Първата част не започна добре за Цвети, която допусна пробив при първото си подаване и губеше с 0:2. Българката бързо върна пробив и го затвърди за 2:2. Двете продължиха да печелят подаванията си до 4:4, когато Пиронкова регистрира втори пробив, а след това на свой сервис затвори сета при 6:4.

Пиронкова започна с пробив и поведе с 2:0 в шеметния и драматичен втори сет, продължил 1 час и 21 минути. В него двете се пробиха по четири пъти, за да се стигне в крайна сметка до тайбрек. В него Корне имаше повече късмет и след 7-5 точки успя да спечели сета със 7:6, пращайки мача в решителна трета част.

Българката пише своята приказка в турнира и допреди загубения тайбрек от французойката нямаше загубен сет след три срещи, елиминирайки по пътя си Людмила Самсонова, Гарбине Мугуруса и Дона Векич. Срещу Корне пък Цвети има 2 победи от 3 мача, но последната им среща е през 2011 година.

Победителката от мача между Пиронкова и Корне ще се изправи на 1/4-финалите срещу Серина Уилямс, която надви трудно гъркинята Мария Сакари с 6:3, 6:7 (6), 6:3.

ЦВЕТАНА ПИРОНКОВА – АЛИЗЕ КОРНЕ 6:4, 6:7 (5), 6:3

Картина от срещата – ТУК

ПЪРВИ СЕТ
Срещата започна равностойно с размяна на точки, но въпреки това Корне успя да спечели своето подаване и да поведе. Пиронкова обаче загуби първите три разигравания на своя сервис-гейм и французойката получи три шанса за пробив, възползвайки се при втория от тях след грешка на българката, която прати топката в аут и резултатът стана 0:2. Цвети взе първите две точки при подаването на Корне, която обаче бързо изравни, но въпреки това българката стигна до първи шанс за пробив и се възползва от него, за да намали изоставането си – 1:2. Цвети имаше три геймбола на своя сервис и ги пропиля, а след това не оползотвори и четвърти шанс за затваряне на гейма, но при петия все пак спечели подаването си и изравни за 2:2. В следващия гейм българката стигна до две възможности за втори пробив, но не успя да се възползва от тях. Последва дълго разиграване, спечелено от французойката, която в крайна сметка взе своя сервис-гейм за 2:3. В следващите два гейма двете убедително спечелиха подаванията си, за да се стигне до 3:4. Последва малко по-труден сервис-гейм за Цвети и изравняване за 4:4. При подаването на французойката Пиронкова стигна до точка за пробив и го постигна, за да поведе с 5:4 и да сервира за сета. Българката бързо стигна до два сетбола на свой сервис, реализирайки първия от тях. Така Цвети спечели първата част с 6:4 след 47 минути игра.

ВТОРИ СЕТ
Цвети започна ударно втората част с пробив при подаването на Ализе Корне в един равностоен гейм, възползвайки се още от първата възможност за спечелването му – 1:0. Пловдивчанката затвърди пробива в пореден оспорван гейм и поведе с 2:0. Българката стигна до две точки за нов пробив в следващия гейм, но ги пропиля. Французойката направи двойна грешка и Цвети получи нов шанс за спечелване подаването на съперничката, но не се възползва и от него. След няколко дълги разигравания Корне все пак взе сервис-гейма си за 2:1. Последва спад в играта на българката и французойката получи три възможности за връщане на пробива, като при третата от тях Пиронкова прати топката в аут и резултатът бе изравнен – 2:2. Корне бързо затвърди пробива си и поведе за първи път в тази част, а в следващия гейм стигна до три шанса за нов пробив, докато Цвети негодуваше, че вятърът ѝ пречи на сервиса. В крайна сметка кризата в играта на българката продължи след нов пробив Корне дръпна с 4:2 гейма. Пиронкова натисна в следващия гейм и въпреки че изоставаше с 15-40, стигна до точка за пробив. Тя успя да я реализира и намали изоставането си на 3:4. Цвети спечели убедително своето подаване и успя да изравни за 4:4. Следващият гейм бе изключително оспорван, като и двете даваха максимума от себе си за всяка точка. Със страхотен ретур българката стигна до шанс за пробив, но не успя да се възползва от него. Корне направи двойна грешка, но Цвети не можа и при тази втора възможност да вземе подаването на французойката. След равностойни разигравания на свой сервис българката стигна до мачбол, но го пропиля и на свой ред Корне имаше точка за пробив, а след спечелването ѝ изравни резултата на 5:5. Цвети обаче бързо е съвзе и след пореден оспорван гейм стигна до нова възможност за пробив и я оползотвори, повеждайки с 6:5. Така Пиронкова за втори път сервира за спечелване на мача, но Корне спечели първите три разигравания и получи три шанса за нов пробив, оползотворявайки последния от тях, за да прати сета в тайбрек – 6:6. Цвети спечели първата точка в тайбрека при сервис на Корне, която обаче взе следващите три разигравания за 3-1 точки в своя полза. След това французойката допусна двойна грешка, но водеше с 4-2 точки. Пиронкова върна една точка, но Корне стигна до три сетбола при 6-3. Българката спаси първите два сетбола, но след това прати топката в аут и французойката ликува в тайбрека със 7-5 точки, печелейки сета със 7:6 за изравняване на резултата в мача.

ТРЕТИ СЕТ
Българката започна решителната трета част убедително със сервис-гейм на нула. Французойката обаче бързо отвърна на удара и също спечели своето подаване на нула. Корне първа стигна до пробив в тази част след оспорван трети гейм, за да поведе с 2:1. Цвети не се предаде и веднага върна пробива при първата си възможност в подаването на съперничката. След това Пиронкова стигна до три геймбола при своето подаване и го спечели убедително за 3:2. Българката имаше шанс за пробив, но не се възползва и Корне трудно взе подаването си за 3:3. Последва убедителен сервис-гейм за Цвети и тя поведе с 4:3. Силната игра на българката продължи и тя реализира първата ѝ се удала възможност за нов пробив, дръпвайки с 5:3, за да сервира за спечелване на мача.

https://blitz.bg

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
  9. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
  10. РИБОЛОВ
  11. ГЮВЕЧ
  12. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  13. България – Китай 中国保加利
  14. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  15. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт

  1. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  2. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА