“Маркет линкс”: ГЕРБ, БСП и „Няма такава държава” окупират политическия връх, ако днес има избори

0
978

Ако имаше парламентарни избори днес щяхме да сме свидетели на сериозни размествания на политическата сцена, сочи национално-представително проучване на „Маркет линкс” по поръчка на БТВ.

Електоралните нагласи на българите показват, че ГЕРБ би била първа политическа сила с не твърде висока преднина в рамките на 2% пред БСП – за управляващата партия биха гласували 18,2% от запитаните, за социалистите – 16,1%. На трето място е партията на телевизионния водещ Слави Трифонов „Няма такава държава”, чиято регистрация беше отказана от съда през миналата седмица (7,8%). Ако политическата сила се яви на вот днес, тя има потенциал да бъде с трета по големина парламентарна група.

Трябва да се има предвид, че подобни политически проекти винаги фокусират върху себе си протестен вот, който често показва по-висок потенциал на ниво нагласи от реалното електорално поведение на избори, отбелязват авторите на изследването.

Следват ДПС (7,3%), „Демократична България” (4,9%), и „Обединени патриоти” (4,3%). „Воля” изглеждат с малък шанс да бъдат самостоятелна парламентарно представена партия след следващи избори (1,2%).

Към момента „Няма такава държава” получава и най-висок процент на положителни оценки (32% срещу 38% отрицателни), следвана от ГЕРБ и БСП, които обаче събират и много по-високи негативни реакции.

Най-одобряваните български политици и личности, свързани с политиката, са Румен Радев (66% доверие, 16% недоверие), Слави Трифонов (38% одобрение и 35% недоверие). Премиерът Бойко Борисов е с 31% доверие и 52% недоверие.

Президентството, армията, църквата, полицията и Европейската комисия са институциите, в които анкетираните имат най-голямо доверие. Тенденцията през последните месеци показва ръст на очакването за отрицателно развитие както на страната, така и на положението на домакинствата, от които част са респондентите.

Проучването е проведено сред 980 лица над 18 години в периода 21 – 28 ноември.

http://epicenter.bg