PCR тестовете незабавно да станат безплатни, призова Манолова
Борисов и правителството свириха “отбой” и дезертираха от първата линия в битката с коронавируса. Оставиха лекарите и хората да се оправят сами. Всички непопулярни мерки за борба с COVID-19 се прехвърлиха на областните щабове, за да се запази имиджа на Борисов и на правителството, които и без това се сринаха, за предстоящите избори. Мерките закъсняха безнадеждно.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медии днес, по време на събитието пред Министерски съвет „Леглата не лекуват сами“. Събитието беше организирано съвместно от „Изправи се.БГ“ и „Отровното трио“ в 124-ия ден на антиправителствените протести и е по повод хаоса в здравната система при втората вълна от COVID-19.

Правителството и Борисов оставиха хората да се оправят сами. Сами да си търсят линейка, апарати за обдишване, болнично легло, дори кръвна плазма и да си плащат PCR тестовете. Цената на живота се сведе до цената на PCR теста, защото без него не приемат в болница, допълни Манолова.

Въпросът е за какво бяха похарчени 1.5 млрд. лв. европейски пари, след като и сега няма достатъчно линейки, безплатни PCR тестове, достатъчно апарати за обдишване и апарати за кръвна плазма, не бяха включени лекарите от доболничната помощ и частните болници в битката с коронавируса, не бяха подкрепени личните лекари, нито РЗИ с административен ресурс, за да могат да проследяват и да карантинират случаите, каза още тя.

От Изправи се.БГ настояваме незабавно за осигуряване на безплатни PCR тестове за всеки, повишаване цената на клиничната пътека за коронавируса и достатъчно финансиране и стимули за общопрактикуващите лекари и всички медицински специалисти, а не само обещания, категорична е Манолова.

Тя допълни, че от Гражданската платформа настояват електронната здравна система, електронното досие, електронните болнични да са факт, след като бяха обещани преди няколко месеца.

Частните болници да се включат в борбата с COVID-19, правителството да осигури достатъчно финансов ресурс за социален патронаж за възрастните и самотните хора под карантина, както и уязвимите групи в социалните домове, каза още Манолова.
Борисов да действа, а ако няма да действа – да си тръгва. Ако продължат да умират хора, защото не са получили медицинска помощ и достъп до лечебно заведение, народният гняв ще го залее, категорична е Манолова.

Изправи се.БГ

НАШЕТО ФЕЙСБУК ПРОСТРАНСТВО

  1.  ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
  9. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
  10. РИБОЛОВ
  11. ГЮВЕЧ
  12. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  13. България – Китай 中国保加利
  14. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  15. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  16. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  17. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА