МАЛКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ СТОПАНСТВА МОГАТ ДА ВЪЗСТАНОВЯТ И МОДЕРНИЗИРАТ ЖИВОТНОВЪДНИТЕ СИ ОБЕКТИ С ЕВРОПЕЙСКИ СРЕДСТВА

0
1010

 

 

На 6 март 2020 г. стартира приема на проектни предложение по мярка 6.3 “Стартова помощ за развитието на малки стопанства” от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020.

Тазгодишният прием е с конкретна насоченост към сектор „Животновъдство“, и е в отговор на понесените значителни загуби в земеделските стопанства от възникналите заразни болести по животните на територията на страната през последните години.

Видовете животни, определени за целеви прием по мярката са овце, кози, свине и птици– кокошки, пуйки; патици и гъски.

Бенефициенти може да са физически лица, навършили 18 години, юридически лица регистрирани по Търговския закон или кооперации, регистрирани по Закона за кооперациите. Към датата на подаване на проекта трябва да са регистрирани като земеделски стопани, да са собственици, и/или ползватели на цялата налична в стопанството земя, както и на животновъдните сгради и помещения, да са микро- или малки предприятия.

Основно изискване към кандидатите е икономическия размер на стопанството им да е  между 2000 и 7999 евро СПО и над 50% от стандартния производствен обем (СПО) да е формиран от посочените животни.

Бюджетът на мярката е в размер на 11 734 800 лева, а за кандидат не повече от 29 337 лева. Помощта се предоставя за максимален срок от 5 години при условие, че представеният към заявлението за подпомагане бизнес план е изпълнен коректно. Задължително трябва да има поне една инвестиция в дълготрайни активи и поне два специфични резултата, като един задължително трябва да бъде за инвестиции от минимум 1000 евро в съоръжения и техника за подобряване на биосигурността в животновъдните обекти.

В помощ на кандидатите областните офиси на Националната служба за съвети в земеделието предоставят безплатно консултантски пакет, включващ и изготвяне на бизнес план.

С приоритет при оценяването са проекти на кандидати с регистрирани животновъдни обекти в район с установено огнище на заболявания, земеделски стопанства с по-малък размер на СПО; разположените в планински район и кандидати с образование в областта на ветеринарната медицина и  животновъдството.

Ще се подпомагат проектни предложения получили най-малко 15 точки съгласно критериите за оценка на процедурата. Краен срок за подаване на проектни предложения е 17:30 часа на 15 май 2020 г.

Кандидатите могат да задават въпроси в срок до 24 април на следния електронен адрес: rdd@mzh.government.bg. Разясненията се дават по отношение на условията за кандидатстване, не съдържат становище относно качеството на проектното предложение и стават част от насоките за кандидатстване. Публикуват се на електронната страница на МЗХГ, ДФЗ – РА и на страницата на ИСУН 2020 в срок до две седмици преди изтичането на срока за кандидатстване.

Пакетът с документи за кандидатстване и информация по мярката е  наличен  на електронните страниците на МЗХГ http://bit.ly/3aM84NH и ИСУН http://bit.ly/3aLMt81, а експертите на ОИЦ-Добрич са на разположение за въпроси и разяснения.