МАКЕТ НА ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГАЛЕРИЯ Е ЧАСТ ОТ ИЗЛОЖБА В ДОБРИЧ

0
672

В Добрич откриха изложба, в която са включени 18 макета на български и румънски забележителности край Дунав. Всеки макет разполага с индивидуално звуково и визуално описание. Експозицията е подредена във фоайето на Общинския младежки център „Захари Стоянов“ и ще остане до 11 октомври, съобщава bgtourism.bg.
Умалените копия включват храмове, паметници, знакови сгради в двете балкански държави. Изложбата се реализира в рамките на проекта „Дунав – река с много обща история“, за който българската фондация „Отворена длан“ и музеят в Телеорман са получили финансова подкрепа в размер на 424 587.50 евро от Програмата за трансгранично сътрудничество „Interreg V-A Румъния-България“.
Красивата архитектурна сграда на Художествена галерия – Добрич, изградена през 30-те години на миналия век в стила на неокласицизма, която е обявена за паметник на културата и е сред стоте национални туристически обекта, е един от 18-те макета.
В изложбата са и макети на скалния манастир „Свети Димитър Басарбовски“ в село Басарбово, католическият храм „Свети Йосиф“ в село Бърдарски геран, панорамата „Плевенска епопея 1877 г.“, Кралският дворец в Констанца, Художествената галерия в Тутракан, Музеят на изкуството и етнографията в Калафат, църквата „Свети Никола“ в Констанца, Паметникът на независимостта в Турну Мъгуреле и други обекти.