• Ще бъде „бурно“: Земята ще бъде покрита от няколко вълни магнитни бури през декември, назоваха се опасни дати

През декември Земята ще бъде покрита от магнитни бури три пъти. Всички те ще паднат през третото десетдневие на месеца, така че краят на годината няма да е лек за метеочувствителната част от населението на нашата планета.

OBOZ.UA състави календар на магнитните бури за декември 2023 г., за да можете да се подготвите предварително за изблици на слънчева активност. През следващия месец се очакват магнитни бури с различна сила: силни, слаби и средни.

Дати на магнитни бури през декември:

– 22 декември – магнитна буря със средна мощност;

– 25-28 декември – силна магнитна буря;

– 30-31 декември – слаба магнитна буря.

Въздействие на магнитните бури върху хората

Както е известно, силните магнитни бури могат да повлияят на благосъстоянието на част от населението на Земята – става дума за метеочувствителни хора. Възрастните хора, бременните жени и хората с хронични заболявания също могат да се почувстват по-зле.

Обикновено по време на магнитни бури те се оплакват от главоболие, световъртеж, гадене, болки в ставите, умора и безсъние. Честите симптоми също включват депресивно настроение, повишена раздразнителност, повишено или, обратно, понижено кръвно налягане. В допълнение, хроничните заболявания могат да се влошат.

Как да оцелеем при магнитна буря

Тези дни трябва да сте особено внимателни към здравето си и да се грижите за себе си. На първо място, трябва да се опитате да поддържате график за сън и да дадете на тялото си достатъчно време за почивка.

Също така трябва да прекарвате повече време на чист въздух – например, правете малки, премерени разходки за себе си, което също ще осигури толкова важна физическа активност.

Освен това лекарите препоръчват да пиете повече вода и да добавите към менюто си сезонни плодове и зеленчуци. Но алкохолът и напитките, съдържащи кофеин, трябва да бъдат изключени или поне сведени до минимум.

По-рано ви казахме какво представляват магнитните бури и как възникват. Прочетете повече за това в нашия материал .