Добрич, 26 декември /Александра Антонова, БТА/
Най-бързият и лесен начин да се подпомогне развитието на Добрич е магистрала “Черно море” да минава максимално близо до града, каза за БТА народният представител от “Демократична България” Ивайло Мирчев минути след края на първата си приемна в областния център.
Една от спирките му през вчерашния ден е била Авиобазата в покрайнините на града. Съоръжението не функционира от две десетилетия, но от няколко години местната общност обсъжда неговото възраждане. Една от идеите е то да се превърне в карго летище.
Пистата и въобще цялата авиобаза е в много лошо състояние, сподели наблюденията си Мирчев. Намирането на инвеститор е изключително трудна задача. За да стане Авиобазата карго летище, трябва да има бизнес, а за да има бизнес, трябва до Добрич да има магистрален път. Няма друг начин, категоричен е депутатът.
Освен добра пътна връзка обаче е необходима и ясна стратегия за привличане на български и чужди инвеститори. Той посочи като пример за добро управление Бургас, където в момента, по думите му, има бум на IT компании. През годините държавата действително наля доста пари в Бургас, но не може да се отрече, че местната власт се справя много добре. Ръководството на общината реши, че иска да привлече IT сектора, създаде привлекателни условия за компаниите и те дойдоха. И плащат заплати от 3000 лева нагоре – пари, които се харчат в града. Нищо не пречи и тук да се случи същото, но трябва да се положат усилия, смята депутатът.