Астрономическото лято за България ще настъпи тази вечер в 00.43 ч. на нос Шабла.

Периодът около Лятното слънцестоене е изключително мощен, наситен с нарастваща, стабилна енергия. Докато външният растеж се осъществява по-бавно, то вътрешният достига апогея си. За 2020 г. (София, България, 42N41 23E19) това се случва на 21 юни в 00.53 ч. – кулминация на мъжката Ян енергия. Слънцето навлиза в знака Рак, а Луната в този момент е в Близнаци.

Време на върхова, подхранваща енергия, когато всички същества се зареждат вътрешно и асимилират натрупаната енергия. Периодът е и силно лечебен, тъй като се характеризира с интензивно поглъщане и усвояване на енергията. Използвайте за зареждане и енергизиране на тялото, за билко- и цветолечение, за хидротерапия, както и за повлияване на труднолечими болести. Фините лечебни методи оказват особено положително въздействие.
Естествената природна сила на тези дни може да даде стимул на дейности, които са близо до кулминацията и реализацията си. Концентрирайте се върху личното и духовното си развитие, материалния просперитет и благополучие, жизнеността и виталността ви, както и самоизцелението, здравето и растежа.

А ако искате да внесете нов елемент в плановете си или да стартирате нова дейност, можете да го направите след 9.41 ч. на 21 юни, когато е моментът на новолунието в Рак. Тогава ще наблюдаваме и пръстеновидно слънчево затъмнение –  луната преминава точно през центъра на слънцето, но слънчевият диск остава непокрит по края. Затъмнението събира ведно общуването и емоциите, мислите и чувствата, думите и усещанията. Напрегнатите аспекти между Слънце и Марс, както и между Меркурий и Лилит, ни указват да сме внимателни в комуникациите, общуването, посланията, които излъчваме, кратките пътувания; както и опасността от избухване на конфликти, напрежение и нагнетяване на гледни точки, свързани с личните ни визии за житейските ни цели и предназначение.

Времето на Лятното слънцестоене е подходящо за реализация на дейности, които касаят личната ни изява, просперитет и благополучие или тези на партньора и децата. Подходящо е за работа върху чувството ни за сигурност, безопасност и защита, включително финансовата и материалната сигурност. Също и за осмисляне и приемане на вътрешната ни нерешителност, прекомерната привързаност към хора и предмети, идеализирането на света и близките ни същества.

Нощта на Лятното слънцестоене е обагрена с магически нюанси, ритуали за сила, гадаене, пророчески сънища и самодивски енергии. Цветовете на периода са бял, оранжево-жълт, златен, червен. Техните вибрации ще ви подкрепят в дейностите, които ви привличат.

Слънчеви традиции 
Лятното слънцестоене е фестивал, основан на вибрациите на слънчевата енергия. Нарича се още фестивал на средата на лятото. Бележи най-дългия ден от годината – ден на светлина, мъдрост, прозрения и сила. Ден, който отдава почит на слънцето с огнени ритуали и извършване на слънчева магия, свързан с прастари култове към слънчевия бог. Сега слънцето е най-силно и всичко в света около нас е в най-активната си фаза. Празникът Лятно слънцестоене символизира слънчевото божество в цялото му великолепие и мощ. Празненство на страстта и успеха. Апогей на мъжката енергия. Време за празнуване на просперитета в живота ви.

Много растения и дървета през юни са в разгара на растежа си. В този период между сеитбата и жътвата, когато полята и горите изобилстват от цветя, се събират и сушат билките за цялата предстояща година. Освен че са най-лековити, в този ден растенията проявяват своята магическа сила. Ако предпочитате фитотерапията, сега е моментът да обновите своята билкова колекция, която да носи заряда на лечебната слънчева енергия. В навечерието на Лятното слънцестоене се правят ритуали за рязане на пръчки от дърветата, които се ползват за магически цели и за насочване на енергията. Преди да отрежете клончето обаче, поискайте разрешение от дървото, а после в знак на благодарност оставете дар в основата му, например кристал.

Нощта на Лятното слънцестоене е нощ за всякакъв вид магии, които изискват силата на мъжката енергия, както и за извършване на домашни ритуали. Време за природни церемонии навън, изцелителни кръгове и шамански пътешествия. Това е един от най-мощните огнени празници в годината, затова запалете огън на открито и го поддържайте до полунощ – ще донесе късмет и благословия на дома. Изработват се също слънчеви амулети за защита.

Тази нощ обърнете внимание на царството на Морфей – може да сънувате пророчески сънища. За да подсилите това използвайте цветя и билки, набрани в района, в който живеете. Сложете под възглавницата си девет цвята по ваш избор или пък имел и поискайте да сънувате отговора или насоки за някакъв житейски проблем. Сънищата ви през тази нощ ще бъдат ясни и живи, доверете им се.

Можете да украсите къщата си със слънчогледи и всякакви други ярко жълти, червени и златисти цветя, които харесвате. Чрез тях внесете вибрацията на празника вкъщи. Или направете китка от растението парички, завързана със зелена панделка, за да подсигури финансовото ви благосъстояние. Можете да си изплетете сами венец за вратата от червени и жълти цветя, преплетени с листа от бръшлян. Свещите, които палите, е добре да бъдат червени и златни. Изрисувайте слънчев символ върху тях и ги наречете за сбъдване на желание. Оставете ги да изгорят докрай.
Ако предпочитате, сами омесете ритуален хляб и го украсете с фигура слънце. Предайте му благодарността си за светлината във вашия живот и го наречете за благополучие и успех. Споделете хляба с любимите си хора.

В българската традиция Лятното слънцестоене се чества с голям празник – Еньовден (24  юни). Поверието твърди, че в нощта срещу Еньовден звездната енергия влива магическа сила в билките, а с първите лъчи слънцето ги прави още по-лековити. В този миг цялата  слънчево-звездна енергия се концентрира в тях. Затова те се берат рано по изгрев, за да се запази целебната им сила. Изплетете цветен венец и го носете на главата си, като символ на здраве, красота и светлина. Наберете жълт кантарион или салвия, направете китка и я окачете вкъщи, за да предпазва дома ви от мълнии и негативни сили. За защитни цели използвайте също иглика, вратига, комунига, чемерика, росен и тинтява.

Росата в тази утрин също е лечебна. Измийте лицето си с капки роса или легнете направо в росна трева рано сутринта на Еньовден за здраве. Окъпете се в извор, река или море, защото там целебните лъчи на изгрева са докоснали водата, която като естествен вместител на енергията ще ви дари с неговата мощ!

За ритуалите на този ден се използва мълчана вода, като основна съставка в магическите рецепти. Според традицията мълчаната вода се налива от три сладки извора, от чисто момиче или млада булка, облечена в сватбени дрехи, през нощта преди зори, и се носи при пълно мълчание до мястото, където ще се ползва, за да се запази магическата й сила. Силата на мълчаната вода се крие в нейната чистота, в съхранения неутралитет на енергийната й структура, който е основа за понататъшното й зареждане с желаната енергия. В нощта на Еньовден в бяло котле с мълчана вода се топят китки цветя, завързани със сребърни накити, които се оставят под открито небе, за да се слеят с магическата сила на звездите.  На другата сутрин най-възрастната жена в дома извършва гадаене за сватба, здраве и плодородие.

Сезонни символи за празнуване
венец и китки от цветя и билки, набрани по изгрев, житен клас, мълчана вода, роса, огън.

Традиционна трапеза
Супа от киселец, ястие от зеленчуци, качамак с мед и орехи, мусака с картофи и гъби, курабии с формата на слънце.

Малчанавода.ком

Румънеца & Енчев feat. Мариета и Цонко Цонев Кметъла – Лято [Official HD Video]
  1. ДОБРУДЖАНЦИ

TEDI ALEKSANDROVA – TSYALO LYATO / Теди Александрова – Цяло лято, 2018
  1. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS

GoodSlav Ft. Лора Караджова (Ball Face) – Нека бъде лято (Official HD Video)
  1. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ

YORDAN MARKOV – LYATO E / Йордан Марков – Лято е, 2017
  1. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ

YOUNG BB YOUNG – ЛЯТО (Official HD Video)
  1. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ

Ogi 23 & Rudi, Duli, Muden & Kukusheff – Dneven Red [Official HD Video
  1. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ

тУтУрУтКа ЛяТо
  1. БЪЛГАРИТЕ

И пак е лято!
  1. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ

GALENA – STARA KARAVANA / Галена – Стара каравана, 2015
  1. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ

TONI STORARO feat. GYUNAY – LYATO 2016/ Тони Стораро feat. Гюнай – Лято 2016
  1. РИБОЛОВ

NELINA – LYATO, SLANTSE, MORE / Нелина – Лято, слънце, море, 2016
  1. ГЮВЕЧ

Фамилия Тоника – Нека да е лято (2008)
  1. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA

Лето солнце жара……
  1. България – Китай 中国保加利

Summer Music Mix 2020 🌱 Melhores Na Balada Jovem Pan 2020 HD 🌱 Não Pode Deixar De Ouvir #75
  1. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST

Elodie – Guaranà
  1. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт

VERANO MIX 2020 🍓 MUSICA LOS MAS ESCUCHADOS 🍓 La Mejor Música Electrónica 2020