Варшава. Носителят на Нобелова награда за мир и бивш президент на Полша (1990-1995) Лех Валенса е на мнение, че действащите власти на страната са били длъжни да поканят руския лидер Владимир Путин на мероприятията, посветени на 75-тата годишнина от освобождението на концлагера Освиенцим от Червената Армия. Той заяви това в интервю пред информационния портал Onet, в коментар за отказа на президента на Полша Анджей Дуда да отиде в Ерусалим на Световния форум за памет на жертвите от Холокоста заради това, че там не приеха да му дадат възможност да направи изказване, предава ТАСС.

„В ситуация, в която полската страна не покани президента Путин на мероприятията по случай 75-годишнината от освобождението на концлагера в Аушвиц, Дуда трябваше да очаква, че няма да получи право на глас в Израел. В тази ситуация той не може да отиде там“, заяви Валенса.

„Преди това трябваше да поканим Путин в Освиенцим и да кажем директно, че лагерът е освободен от руснаците. Такава е историческата истина, това няма да промени нищо“, добави политикът. „Ако Полша иска да има добри отношения с Русия, ние трябва да разговаряме с него (президента на Русия)“.

„Изобщо не съм изненадан, че световните лидери днес не искат да слушат президента Дуда, тъй като той няма представа нито за длъжността си, нито за това как се управлява съвременният свят“, посочи Валенса и добави, че с охота ще лети до Ерусалим и ще се срещне с участниците във форума в интерес на своята страна.

Петият световен форум за Холокоста ще се проведе на 23 януари в Ерусалим, като ще бъдат поканени около 30 лидери. Очаква се посещение и на руския президент. Полският лидер каза по-рано, че е получил покана за това събитие, но е решил да не ходи, защото въпреки всички усилия на полската дипломация, организаторите са отказали да му дадат възможност да говори заедно с представителите на Русия, Германия, Франция, Великобритания и САЩ.

В концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау нацистите унищожиха в газови камери и изгориха в крематориуми над 1 милион евреи и съветски военнопленници, както и представители на полската интелигенция,. Според различни източници общо от 1,5 до 2 милиона души от различни националности, включително около 15 хиляди съветски граждани са загинали в лагера. Аушвиц-Биркенау е освободен на 27 януари 1945 г., в битките за освобождението на лагера и съседния град Аушвиц са убити над 200 съветски войници и офицери. Възпоменателните събития по случай 75-годишнината от освобождението на концлагера ще се проведат на 27 януари.

http://focus-news.net/