Левски се завърна с гръм и трясък в Европа

0
446

Левски се завърна по страхотен начин на европейската сцена, побеждавайки с 2:0 ПАОК (Солун) пред страхотните си фенове на “Герена”. Точни във вратата на гръцкия гранд бяха Уелтън, който отбеляза още в началните секунди, както и Билал Бари – в 19-ата минута.

Реваншът от втория квалификационен кръг на Лигата на конференциите е след седмица – на 28 юли (четвъртък) от 20:30 часа на “Тумба”.

Станимир Стоилов имаше сериозни проблеми за първия мач и Левски трябваше да се справя без контузените Ивелин Попов, Цунами, Илия Стефанов и Адриан Краев. Мъри заложи от първата минута на последното ново попълнение Жереми Петрис, както и на Келиан ван дер Каап, който се контузи преди два дни и до последно беше под въпрос за двубоя.

Със сърцата игра и раздаване до последен дъх “сините” успяха да сторят чудото и да надвият класния съперник, който беше считан за фаворит преди мача. Припомняме, че ПАОК игра 1/4-финал в Лигата на конференциите през миналия сезон.

Срещата стартира по мечтан начин за “сините”, след като още в 41-ата секунда трибуните изригнаха. Михайлов изрита топката напред, където бившият защитник на Левски Янис Каргас игра с глава назад и изведе Уелтън, който технично прехвърли Доминик Котарски и вкара първото си попадение в евротурнирите – 1:0.

Последва бърза контраатака, при която обаче Уелтон не подаде на Роналдо, а тръгна да стреля и пропусна. Михайлов показа отличен рефлекс на два път в рамките на минута. Първо Шваб стреля в долния ляв ъгъл и капитанът на Левски изби, а секунди по-късно Куцияс бе спрян от стража на “сините”. Опитният футболист спаси на голлинията изстрел на тарана, който се оказа в засада.

Левски нанесе втори удар в 19-ата минута. Уелтън отне топката и преодоля двама противници, след което изведе Миланов отляво. Седмицата на Левски напредна и центрира, а връхлитащият Билал Бари (с номер 19) с левия крак прати топката в мрежата на гръцкия гранд – 2:0.

Малко по-късно Роналдо изпревари Каргас и от малък ъгъл стреля, но Котарски този път се намеси решително и спаси. Бившият бранител на Левски Каргас с глава бе близо да се разпише в 31-ата минута, но ударът му премина на сантиметри от гредата.

До почивката и Филип Кръстев пробва рефлекса на Котарски, стражът спаси.

Левски успешно се противопоставяше на ПАОК и след почивката. Удари на Уелтън и Миланов не попаднаха в целта.

Нарей центрира в наказателното поле на Левски в 68-ата минута, където Келиан ван дер Каап се справи с Щефан Шваб, след като го изпревари, изчиствайки в корнер. Шваб обаче удари защитника на “сините”, но съдията подмина ситуацията.

Ясмин Куртич центрира остро в наказателното поле на Левски в 84-ата минута, няколко играчи на Левски и ПАОК се разминаха с топката и тя премина встрани от лявата греда и за късмет на Михайлов излезе в аут.

В четвъртата минута на добавеното време на двубоя последва центриране в наказателното поле на Левски, където Нарей с глава продължи към Брандън Томас, но той не успя да отправи удар. Така Левски стигна до победата с 2:0 за радост на феновете си, които мечтаеха точно за подобно гръмко завръщане в Европа.

ЛЕВСКИ: 13.Николай Михайлов, 23.Ноа Сонко Сундберг, 5.Келиан ван дер Каап, 33.Хосе Кордоба, 2.Жереми Петрис, 30.Филип Кръстев, 7.Георги Миланов, 22.Патрик-Габриел Галчев , 18.Роналдо, 17.Уелтън  , 19.Билал Бари 
Резерви: 1.Пламен Андреев, 12.Йоан Загоров, 4.Нейтън Олдър, 27.Асен Митков, 71.Антоан Стоянов, 88.Марин Петков
Треньор: Станимир Стоилов

PAOK Thessaloniki FC
ПАОК: 42.Доминик Котарски, 20.Виейриня (к), 4.Сверир Ингасон, 2.Янис Каргас, 55.Рафа Соареш, 22.Щефан Шваб (71  50.Филипе Соареш), 8.Дъглас Аугусто , 14.Андрия Живкович  (78  65.Йоанис Константелиас), 26.Тиаго Дантас (57  27.Ясмин Куртич ), 30.Николас Куалята (57  77.Халед Нарей ), 70.Георгиос Куцияс (71  71.Брандън Томас)
Резерви: 18.Живко Живкович, 64.Христос Талихманидис, 23.Жоан Састре, 24.Мариос Цаусис, 27.Ясмин Куртич, 31.Рикардо, 50.Филипе Соареш, 51.Теохарис Цингарас, 59.Константинос Кулиеракис, 65.Йоанис Константелиас, 71.Брандън Томас, 77.Халед Нарей
Треньор: Разван Луческу

София, „Георги Аспарухов“
Съдия: Жереми Пиняр (Франция)

https://blitz.bg/