• Румен Петков изрази безпокойство от факта, че в Шабла се планира разполагането на жива военна сила и техника и в този смисъл, по Закона за достъп до обществена информация, „ЛЕВИЦАТА!“ ще потърси отговори на въпросите – какъв тип строително ремонтни дейности се предприемат в Шабла и около Шабла, военното летище в Балчик, базите в Ямбол и в Безмер.

Председателят на Коалиционния съвет на „ЛЕВИЦАТА!“ Костадин Паскалев допусна възможността български доброволчески корпус да стигне до Украйна през Косово. Пред медиите той изрази надежда за навременни обществени реакции при подобен развой на събитията.

Председателят на АБВ Румен Петков отбеляза, че с днешното решение на кабинета всъщност се предприемат стъпки на украинската страна да бъде предоставено не това, което България е в състояние да даде, а всичко, което има, включително комплекса С-300. В анализа си на събитията Петков посочи, че с планираната смяна на армейското въоръжение, след като сегашното бъде дадено на Украйна, правителството поставя кръст на българския оръжеен комплекс.

Смяната на въоръжението ще ни свари неподготвени – нито Сопот, нито другите мощности ще могат да произвеждат нов тип оръжие. Не си представяте, че „Арсенал“, например, ще започне да произвежда автомати „Томпсън“? Както и не си представяте, че като вземем нов тип оръдия, нов тип бронетехника, нашите заводи ще могат да произвеждат снарядите за тях. Тези, които развиват такъв ти намерения, са готови да ги реализират, защото за тях българската отбранителна индустрия няма и никога не е имала значение. Стигаме до извода, че влязохме в НАТО, за да си гарантираме повече сигурност, а натискът, с който сега ни вкарват във войната, ни гарантира обратното“.

Румен Петков изрази безпокойство от факта, че в Шабла се планира разполагането на жива военна сила и техника и в този смисъл, по Закона за достъп до обществена информация, „ЛЕВИЦАТА!“ ще потърси отговори на въпросите – какъв тип строително ремонтни дейности се предприемат в Шабла и около Шабла, военното летище в Балчик, базите в Ямбол и в Безмер.

Петков коментира и обявлението за новини на украински език по БНТ. Той настоя за край на двойните стандарти и призова за новини по Българската национална телевизия на езиците на всички, които от 15 години насам са намерили своя подслон в България – новини на афганистански, на иракски, сирийски, либийски с всичките произтичащи наречия. Същевременно Петков изрази съмнение, че новини на български език за българите в Украйна ще намерят място в емисиите на украинските телевизии.

Мая Манолова отбеляза нелегитимността на ВСС с изтекъл мандат, но подчерта, че въпреки това, този състав на Съвета отваря процедура за избор на нов Главен прокурор. След съответните процедури за избор на нов ВСС, пък, ще бъде избран и новият обвинител номер 1 на България. Манолова коментира този факт като тотално неразбиране на процедурите и пълна безотговорност.

Ние от „ЛЕВИЦАТА!“ призоваваме народните представители да изпълнят закона, който самите те приеха и незабавно да започнат с избора на нов състав на Висшия съдебен съвет. В момента, в който се види, че тези процедури са започнали от парламентарната квота, със сигурност и професионалната квота, професионалните гилдии ще изпълнят своите законови ангажименти да изберат представители на съдиите, прокурорите и на следователите във Висшия съдебен съвет“.

https://pogled.info/