Кьовеши обвини Джамбазки в кражба на европари?

0
1362

Основният претендент за поста главен прокурор в ЕС Лаура Кьовеши е призовала за незабавно европейско разследване на тризонета на Джамбазки в Париж, тъй като по нейни думи той няма законни доходи за 9 милиона евро, за да си го пзоволи.
Кьовеши твърди, че има голяма вероятност средствата да са взети неправомерно от ЕС.
“Виждам 3 възможни източника. Първият е злоупотреби в Европарламента, където Джамбазки е бил депутат. Вторият – злоупотреба в еврофондове от страна на правителството в София, част от което е партията на Джамбазки. Третият – парите да са от търговията с паспорти, които дават достъп до ЕС на хиляди нелегални имигранти. И в трите случая европейският интерес е сериозно засегнат” – категорична е Кьовеши.
Припомняме, че Румъния възпрепятства назначаването на Кьовеши за главен прокурор на ЕС. Против се обяви и българското правителство.

Кьовеши: В страна от Югоизточна Европа крадат пари от еврофондове

“Ние сме патриоти, не крадем от националните си пари, крадем само еврофондове” – това заявил прокурор от Югоизточна Европа пред Лаура Кьовеши по време на среща на най-високо ниво на прокурори от региона. Това разказва румънката, водещ кандидат за новия пост прокурор на ЕС, в интервю за в. “Файненшъл таймс”.
Кьовеши, която беше шеф на специалната прокуратура за борба с корупцията в Румъния, отказва да посочи държавата, от която е колегата й, направил скандалното изказване. В Югоизточна Европа има само три страни, членки на ЕС – България, Гърция и Румъния, но цитираният прокурор не бил от Румъния.
Според нея съгражданите й са необразовани по отношение на корупцията и борбата с нея. “Бях много изненадана, когато казах на студенти, че ако дават пари на преподавател, за да си вземат изпита, това е престъпление”, тъй като те не знаеха, че е така. Това е липса на образование”, споделя Лаура Кьовеши.

https://eurocom.bg