КЦ “Двореца” стартира нов международен проект с участници от България, Чехия и Румъния

0
1143

 

Задълбочава се сътрудничеството между “Двореца”, чешкия град Валашске Мезиржичи и местното училище по стъкларство

Културен център „Двореца” се включва в нов международен проект с участници от три държави – България, Румъния и Чехия. Проектът се финансира от европейската образователна програма „Еразъм” и ще задълбочи досегашното няколкогодишно сътрудничество между „Двореца” и Средното училището по стъкларство и дизайн в чешкия град Валашске Мезиржичи.
Проектът се нарича „От древността до съвременността – материали, технологии и опазване на културното наследство”. Двамата партньори на „Двореца” са Националният археологически институт с музей към БАН /НАИМ-БАН/ и Галерията за визуално изкуство в Галац, Румъния.

Стартът на проекта бе даден на среща при кмета на Валашске Мезиржичи Роберт Стржинек и екипа му, в която участваха директорът на ДКИ КЦ „Двореца” Жени Михайлова”, директорът на училището по стъкларство Иржи Пивоварчик, координаторът на проекта Красимира Колчева – преподавател в училището, представители на партньорите, български и чешки журналисти.
В проекта ще участват 10 ученици и двама учители от стъкларското училище, както и по двама експерти от страна на партньорите.

Дейностите по проекта са четири. Първата ще се състои в НАИМ-БАН, където учениците ще видят древни материали и технологии. „Те ще придобият по-задълбочени познания за процесите на производство, добив и съхранение на стъкло от античността до наши дни. НАИМ-БАН разполага с богати колекции от антично стъкло и експерти, които ще изнесат лекции пред участниците в проекта”, обясни археологът Филип Петрунов.
Втората дейност ще се състои в Галерията за визуално изкуство в Галац и ще обхване съвременните материали и подходи в художествените произведения.
Следващата активност ще се фокусира върху опазване, възстановяване и популяризиране на културното наследство и ще се проведе в “Двореца”.
Резултатите ще бъдат представени на заключителна конференция в училището във Валашске Мезиржичи.
Проектът ще продължи до 2020 година.
Кметът Роберт Стржинек вече е бил гост на Балчик  и сподели, че посещението му е прераснало в приятелство с кмета на Белия град Николай Ангелов и директора на КЦ ”Двореца” Жени Михайлова.
Той посочи, че в основата на партньорството стоят стъкларското училище и „Двореца”, като вече са разменени посещения на деца. Тези от училището направиха пленери и подредиха изложби в Балчик, а вокална група „Съншайн” от Белия град бе в Чехия. Догодина хор от Валашске Мезиржичи ще участва във фестивала „Черноморски звуци”.
Валя Янева – Дарик – Добрич