„Градски транспорт“ ще сключи договор за финансов лизинг в размер на 4 500 000 лева за 20 нови дизелови автобуса за обслужване на транспортната схема в Добрич, стана ясно след решението на съветниците на последната сесия. „Градски транспорт” ЕООД ще сключи договор за финансов лизинг с „Регионален фонд за градско развитие“ АД (РФГР АД), в качеството му на мениджър на Финансов инструмент „Фонд за градско развитие за Северна България“, част от ОПРР 2014 – 2020 и с „ОТП Лизинг ЕООД“ (ОТПЛ) в качеството му на съфинансираща институция по инструмента, по силата на който да поеме дългосрочен дълг с цел реализацията на „Придобиване на минимум двадесет фабрично нови 9-10 метрови, нископодови, дизелови автобуси за обслужване на транспортната схема на гр. Добрич, в размер до 4 500 000 лева.

Общинският съветник Надежда Петкова заяви, че няма да подкрепи тази докладна записка, защото още при изработването на инвестиционната програма е трябвало да се направят разчети какво означава община Добрич да има интегриран градски транспорт и колко ресурс й трябва. „Още тогава ние трябваше да знаем какво ни предстои и какъв финансов ангажимент ще ни е нужен, защото ние в момента, за да защитим един булевард и четири микробуса, ние трябва да поемем нов общински дълг. Защо правим цялото това нещо, когато в момента градът е добре обслужен от гледна точка на обществен градски транспорт. С поредното ни гласуване днес, ние ще обострим ситуацията с общинския дълг” – заяви Надежда Петкова.

„Инвестиционната програма не се прави своеволно от нито един бенефициент и си има насоки на управляващите органи на ОПРР, като има инвестиционни приоритети – енергийна ефективност, публични сгради, култура, градски транспорт. Там има процентно съотношение как точно трябва да изглежда инвестиционната програма. Ние не можем да работим произволно, в зависимост от това какви нужди има и сами да си определяме ресурсите” – контрира зам.-кметът Росица Йорданова.

Според Иво Пенчев, няма нужда от 20 автобуса, тъй като през следващите години дружеството ще изпита огромни финансови затруднения. Той предложи да бъдат закупени 10 автобуса, но предложението му не бе подложено на гласуване. НДТ