Кулеба към Бербок: Така или иначе ще ни дадете ракети Taurus, защо си губим времето

0
159

©

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба смята, че Германия ще прехвърли на Украйна крилати ракети Taurus: “Така или иначе ще ни ги дадете, защо си губим времето” е заявил той на пресконференцията с германския си колега Аналена Бербок, цитира РБК–Украйна.

Кулеба и Бербок са обсъдили двустранните отношения между Украйна и Германия, както и нови начини за износ на зърно и предоставяне на допълнителни оръжия за Украйна. Обсъден е и въпросът за укрепване на противовъздушната отбрана и прехвърлянето на ракети с голям обсег на действие Taurus.

“Разговаряхме подробно за предоставянето на германски ракети с голям обсег Taurus на Украйна. Днес разбираме по-добре спецификата на процеса на вземане на окончателно решение от германското правителство. От своя страна Украйна е готова да направи всичко необходимо, за да ускори процеса”, е заявил Кулеба.

Той е сигурен, че Германия все пак ще предаде Taurus на Украйна за защита на пристанищата от руски въздушни удари и че това решение не трябва да се отлага.

“Вие така или иначе ще го направите, въпрос на време е и не виждам защо си губим времето“, е отбелязал той.

По-рано медиите съобщиха, че Украйна официално е поискала от Германия ракети Taurus, но Берлин не е взел решение за трансфера.

По-рано Der Spiegel съобщи, че федералното правителство на Германия проучва начини за снабдяване на Украйна с крилати ракети Taurus с голям обсег от запасите на Бундесвера през следващите месеци, като към настоящия момент се водят строго секретни преговори с представители на отбранителната индустрия.

По данни на германското издание канцлерът Олаф Шолф настоява за технически модификации на ракетата, за да се елиминира напълно възможността Украйна да нанася с тях удари по руска територия. Подчертава се, че Шолц “остава загрижен от ескалацията на конфликта“. През последните няколко седмици Министерството на отбраната на Германия, според  Der Spiegel, се е обърнало към производителя на Taurus с искане да включи подходящо ограничение за целево програмиране в крилатите ракети.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник