МОСКВА, 12 август. /ТАСС/. Украйна очаква тежка есен, тъй като световната общност все повече е склонна към необходимостта от преговори за прекратяване на конфликта. Това каза украинският външен министър Дмитрий Кулеба в интервю за украинския журналист Вадим Карпяк.

„Украйна ще има трудна есен”, каза Кулеба, цитиран от украинското издание на Страна. „Ще бъде много труден политически сезон, предупреждавам всички, ще бъде трудна есен, растат гласове в различни страни по света, че има проблеми, че са необходими преговори.

Според Кулеба “не е от официални лица, но тези гласове стават все по-силни”. Ще направим всичко в рамките на международното право и наказателното право тези гласове да заглъхнат“, подчерта министърът. Също така, според него, през есента “ще има много трудни международни срещи на върха, където Украйна трябва да осигури количествено и качествено присъствие в целия свят”.

Руската страна на различни нива многократно е посочвала своята позиция по отношение на конфликта в Украйна. Както каза по-рано говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, Москва винаги е била и остава отворена за дипломатическо решение на кризата и е готова да отговори на наистина сериозни предложения, докато режимът в Киев прекъсна и забрани преговорите с Русия.