• Това може да накара много лидери от ЕС да настръхнат. И дори да доведе до неговия импийчмънт

Трябва ли западните елити и дори НАТО да се страхуват от завръщането на Доналд Тръмп в Белия дом през 2024 г.?

Това е напълно основателен въпрос, като се има предвид, че личният „новинарски“ уебсайт на елитите в Брюксел – „Politico“ – наскоро написа статия, в която твърди, че не само трябва да се притесняват, но и да се подготвят за това още отсега.

 

Завръщането на Тръмп като президент на САЩ с всеки изминал ден изглежда все по-неизбежно, за което допринасят гнусното вмешателство на администрацията на Байдън и нейната решимост да го вкара в затвора, където те, погрешно смятат, че приключва кандидатурата му за Белия дом.

Дори и най-неизвестният френски депутат, когото Politico накара да коментира в статията му, приема това и заразсъждава как би изглеждала 2024 г. с Тръмп отново в Овалния кабинет за европейците.

Краткият отговор е неприятен.

Почти сигурно Тръмп си е научил уроците от предната кампания и тирадите му, че НАТО и страните от ЕС имат безплатен билет за защита на Запада от руската агресия, са били дълбоко погрешни, като се има предвид случилото се в Украйна.

Политиката му спрямо ЕС вероятно ще бъде много по-размирна в предстоящата кампания, тъй като той не само ще настоява за ново споразумение за страните от ЕС с НАТО в самата война в Украйна, но ще иде и по-далеч, ще използва естествените си съюзници в ЕС – Полша и Унгария – за да удари в гръб брюкселския елит и да разруши плановете на цялата му заблуждаваща псевдохегемония.

Малко вероятно е той да изтегли САЩ от НАТО, както наскоро прогнозира Джон Болтън, но със сигурност ще има нов по-твърд режим на действие, който може и да му помогне в задачата да ликвидира директно войната в Украйна, а не просто да каже на европейците „ако искате сами да си платите – давайте. Ние сме платили достатъчно“.

Това може да накара много лидери от ЕС да настръхнат. И дори да доведе до неговия импийчмънт. Но това е Тръмп. Той изобщо няма да има нищо против.

Въпросът е, че старото клише за Байдън за възрастния човек, който „възстанови“ трансатлантическия съюз, е точно такова – само едно клише.

Истината е, че Байдън вкара Великобритания и страните от ЕС в кралска грешка, като организира срива на икономиките им, докато американските фирми печелеха не само от новите данъчни облекчения, насочени към екологично чистите фирми, но и като „позволи“ на европейците да се абонират за една война, за чието прекратяване никога няма да имат средства.

Толкова за звучната фраза на Байдън „Америка се завръща, дипломацията се завръща“, която беше цитирана в първите дни на мандата му.

Суровата реалност е, че Байдън гледа на стара Европа от колониална гледна точка. Те трябва да платят за мечтите си, които чичо Сам ще осъществи.

Така че сега Тръмп ще се върне към подигравките си за евтиното споразумение за отбрана на Европа, което в действителност изобщо не беше евтино. Той ще се оттегли от Парижкото споразумение за изменението на климата, с което ще вбеси Макрон, както и ще даде кураж на израелците, че идеите им да ударят Иран не са напълно ненормални (което, разбира се, е така).

Но всъщност правителствата на ЕС трябва да се притесняват повече от това, което Тръмп е подготвил за самата Америка. Той ще инвестира повече в изкопаеми горива, ще отмени много от инициативите на Байдън в областта на околната среда, ще се противопостави твърдо на имиграцията и ще наложи повече мита на американските конкуренти – както на Китай, така и на ЕС – за да подпомогне американския бизнес.

И все пак вторият му мандат няма да се съсредоточи само върху унижаването на Байдън. Той ще се бори още по-усилено за запазване на американската позиция както в международната търговия, така и в отслабващата доларова икономика.

Тръмп ще трябва да се изправи пред нова заплаха за Америка, която е пряк резултат от войната на Байдън – и да не забравяме корупционните му сделки в Украйна – появата на БРИКС, която само през тази година ще има пет нови члена и вече поема пълен контрол върху цените на петрола чрез влиянието си чрез ОПЕК+.

Накратко, Тръмп ще се бори на нов фронт, тъй като се е появил нов световен ред, който ще оспори хегемонията на САЩ (или това, което е останало от нея) директно, което означава много повече от това просто да се откаже от долара като резервна валута.

БРИКС ще има собствена валута, собствена клирингова система и в един момент вероятно и собствен отбранителен пакт.

Доналд ще има много работа и повечето лидери на ЕС ще се чудят, дали за тях е по-добре Тръмп да е зле информиран и войнствен, отколкото претоварен и паникьосан в резултат на новите отношения между Америка и малкото партньори, които са ѝ останали в света.

Мартин Джей е британски журналист на свободна практика, живеещ в Мароко, където е кореспондент на The Daily Mail, а преди това е отразявал Арабската пролет в Мароко за CNN и Euronews.

От 2012 г. до 2019 г. работи в Бейрут за BBC, Al Jazeera, RT, DW, както и на свободна практика за британските Daily Mail, The Sunday Times и TRT World. Отразява събития в почти 50 страни в Африка, Близкия изток и Европа.

Източник: Strategic-culture, Превод: Кritichno.bg

https://blitz.bg/