Кризата създава приятели

0
1538

Надявахме се да е  кратко, надявахме се да е за малко, надявахме се да се върнем скоро…. Но уви! Разбира се, продължаваме с дистанционното обучение, било то и трудно. Учителите от ОУ „Никола Й. Вапцаров“ гр. Добрич успяха да се пренастроят, успяха да мотивират своите възпитаници и в момента децата очакват с нетърпение своите уроци в една по – интересна среда.

Благотворителната инициатива на колектива на ОУ „Никола Й. Вапцаров“за раздаване на пакети с най – необходими хранителни продуктина социално – слаби семейства и такива, останали без доходи по време на криза, получи много добър отзвук сред родителите и децата, получи и тяхната благодарност за загрижеността. Благодарение на това, някои от по – неактивните ученици подобриха своята активност при присъствието в часове и овладяването на учебния материал. Родителите станаха по – настоятелни при осъществяването на контрол и застанаха в помощ на учителите. Много голяма подкрепа оказва и училищният медиатор, майка на наш ученик, която е винаги сред хората в общността.

Всичко това не остана незабелязано от голямата приятелка на училището ЮЛИЯНА ГИАНТИ, президент на ФОНДАЦИЯ „ДУХОВНОСТ“, чийто син е Вапцаровски възпитаник. На патронния празник на училището госпожа Гианти дари  2000 лв. за надарени ученици, които тази година ще се преклонят пред паметника на загиналите борци на Северна Добруджа във войните в началото на миналия век, който се намира в Румъния. Ще разкажат и за подвизите на българите в тези войни. Затова в ОУ „Никола Й. Вапцаров“ с това дарение се сложи началото на клуб „Родолюбие“. Чрез своята фондация госпожа ГИАНТИ цели да съхрани родолюбивия дух на добруджанци, да възпита национално чувство на гордост, уважение и преклонение към всички, които са дали живота си за Майка България.

В тези тежки времена националната принадлежност  е издигната на особено високо ниво и всички се стремим да си помагаме. Госпожа Юлияна Гианти показа това, като дари нови 1000 лв., с които училището да подпомогне нуждаещите се семейства на ОУ „Никола Й. Вапцаров“.

С парите за закупени помощи за 50 деца, които съдържат:

  1. Брашно – 1 кг
  2. Макарони – 2 пакета
  3. Спагети – 1 пакет
  4. Ориз – 1 кг
  5. Леща – 1 кг
  6. Боб – 1 кг
  7. Олио – 1 л
  8. Грах – 2 кутии

Дарение получихме и от още двама спонсори: Ива Атанасова от София – 100 лв. и Веселин Алексиев от София – 100 лв.

Заедно с помощите, които раздадохме първия път, обхванахме 70% от всички ученици в училището.

Пакетите ще бъдат раздадени с помощта на БЧК гр. Добрич, любезното съдействие на господин Еринозов и кмета на община гр. Добрич Йордан Йорданов, както и с помощта на медиатора, назначен към училището.

Ръководството на ОУ „Никола Йонков Вапцаров“ благодари на госпожа Юлиана Гианти за безценната помощ, оказана на учениците и техните семейства, за да могат децата спокойно да се занимават със своето обучение, както и на всички останали, ангажирали се с тази кауза.

Тошко Керанов

Директор на ОУ „Никола Й. Вапцаров“